Tabloid felte Jeffrey Archer

Den britiske politikeren og forfatteren Jeffrey Archer ble stoppet av god gammeldags undersøkende journalistikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Jeffrey Archers fall skyldtes undersøkende journalistikk, med skjult lydbånd og godt planlagte spørsmål. Han falt i News of the Worlds felle. Hadde han ikke gjort det, kunne han ha vært Londons borgermester i dag.

Det var hans tidligere venn Ted Francis som kjente godt til løgneren og bedrageren Jeffrey Archer. Da Archer ble valgt som de konservatives borgermesterkandidat, mente Francis at det var på tide å stanse ham. Han henvendte seg til den kjente PR-agenten Max Clifford, som satte ham i forbindelse med News of the World.

Ted Francis ringte Jeffrey Archer og klaget over at pressen plaget ham, og at han var redd for at hans falske vitnemål skulle bli kjent. Francis vitnet falskt under rettssaken i 1987. Han sa at Archer og han hadde spist middag sammen den kvelden Archer lå med den prostituerte Monica Cochlan. Resultatet var at Archer vant saken og fikk 500 000 pund i erstatning fra Daily Star.

UNDER TELEFONSAMTALEN innrømmet Archer at han hadde bedt Francis gi falskt vitnemål. Dette var nok for News of the World, som slo det opp på første side, og Jeffrey Archer trakk seg som borgermesterkandidat.

I Storbritannia er det fortsatt tillatt å ta opp samtaler på lydbånd uten å informere de som deltar, det er også tillatt å snikfotografere når for eksempel korrupte politikere, byråkrater, forretningsdrivende eller politifolk tar imot penger fra kriminelle. Flere korrupsjonsskandaler er blitt avslørt på denne måten. En fri presse skal være vaktbikkje, og avsløre når «samfunnets støtter» ikke lenger holder mål.

MEN BRITISK PRESSE kan ikke bare sole seg i glansen av denne suksessen. I mange år har Jeffrey Archer klart å holde sin virksomhet gående uten å bli avslørt. Han dyrket viktige redaktører, og han skremte unge journalister fra å skrive ved å true dem.

En av de som forsøkte å avsløre Archer så tidlig som i 1987, var Paul Foot, som da arbeidet i Daily Mirror. Han hadde funnet ut at Archer hadde stjålet tre dresser i et varemagasin i Canada. Foot hadde gode vitner, men redaktøren svarte: «Han har nettopp fått 500000 pund i erstatning fra Daily Star. Vi kan ikke ta sjansen.»

Archer klarte å lure politikere som Margaret Thatcher. Hun var fast gjest i hans elegante takleilighet på sørsiden av Themsen, hvor han har utsikt til Parlamentet og regjeringsbygningene. Her serverte han ofte champagne og små kanapeer til sine gjester. Han stilte alltid ut flere Krug-flasker, som skulle vise kvaliteten, men serverte billig sprudlevann i glassene.

ARCHER KLARTE å imponere ved sin sjarm og sin berømmelse. Vi skal ikke glemme at han har skrevet flere bestselgere som er blitt TV-serier. Bøkene hans er solgt i 100 millioner, og han har inngått avtale med HarperCollins om tre nye bøker. Archer har en anslått formue på 60 millioner pund. Han klarte å oppnå viktige posisjoner. Thatcher utnevnte ham til nestformann i Det konservative partiet, men da historien om den prostituerte lekket ut, mistet han den jobben.

Archer ga aldri opp. Han var en arbeidshest, som stilte opp for partiet og holdt flammende taler om sin heltinne Margaret Thatcher. Han kom tilbake for fullt da borgermesterjobben i London skulle besettes og klarte å slå ut sin farligste rival Steve Norris. Det var da Ted Francis bestemte seg for å stanse ham ved hjelp av tabloiden News of the World. Francis klarte det, og Archer sitter nå bak lås og slå i minst to år.

MEN ARCHERS HISTORIE er ikke slutt. Robin Cook, som er Labours leder i Underhuset, har antydet at han vil ha innført en ny lov som forbyr dømte kriminelle å sitte i Overhuset. Hvis en slik lov vedtas, mister Archer sin lordtittel.

Politiet har heller ikke avsluttet sitt arbeid med Archer-familien. De etterforsker nå påstander om at han underslo en stor del av 57 millioner pund, som han samlet inn til kurderne i Nord-Irak. Hans kone Mary Archer kan også komme i politiets søkelys. Saken om aksjene i Anglia-TV er ikke oppklart. Jeffrey Archer tjente 80000 pund på et aksjekjøp, mens hans kone satt i styret for TV-selskapet.

Nå er den britiske pressen på krigsstien, og derfor vil det bli flere avsløringer om Jeffrey Archer. Hans liv er mer fargerikt enn de han har skildret i romanene.