Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tabloid tillit

Stadig flere briter har tillit til landets beryktede journalister. Uten at noen skjønner hvorfor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Egentlig er det gammelt nytt: Britiske journalister er bransjens mest uoppdragne. De er blodiglene som ikke gir kjendiser fred før de har sugd ut alt som finnes av tabloide næringsstoffer fra «offeret». Tusenlappene flyr når en nybakt kjendispappa skal overtales til å «åpne hjemmet» til blitzlampene fra kjendisbladene. Sekretærer som jevnlig har sex med en vise-statsminister kan vente seg et hjertelig møte med feite lommebøker. Så lenge de lar privatlivet revne på trykk.

JOURNALISTER LIGGER på bunnivå sammen med bruktbilselgere og advokater i tillitsundersøkelser. Det har lenge vært kjent. Men er vi dømt til å bli der for alltid? En ny undersøkelse viser at det kan være håp - iallefall for våre kolleger i de britiske avisene. Over 10 000 personer i ti forskjellige land er spurt om deres medievaner. Målingen er utført for BBC, Reuters og tankesmia Media Centre. Konklusjonen er at mediene nyter mer tillit enn regjeringen i de fleste land. Spesielt i utviklingsland. Folk stoler mest på journalistene i Nigeria, fulgt av Indonesia og India. I Storbritannia og USA er det omvendt. Informasjon fra regjeringen er regnet som mer pålitelig enn det som mediene serverer. 64 prosent av spurte mener mediene i Storbritannia ikke formidler alle sidene i en sak. Hver tredje brite sier de har sluttet å bruke et spesielt medium som de ikke føler de kan stole på.

SÅ HVOR ER HÅPET? Jo, det ligger i at alt var mye verre før. Samme undersøkelsen ble nemlig gjort i 2002, og da svarte bare 29 prosent at de stolte på britiske medier. -  Tilliten til britisk media har økt progressivt de siste fire åra, men ligger likevel lavt sammenlignet med andre land, sier Doug Miller. Han er leder av Globescan, som utførte undersøkelsen. Nå kan britiske journalister skue mot utlandet, og i horisonten skimte kolleger som er mindre populære enn dem selv. De finnes i Tyskland, Sør-Korea og Brasil.

BBC TOPPER ikke overraskende lista over de mest pålitelige mediene, fulgt av TV-rivalene ITV og Sky News. Av avisene stoler flest på konservative Daily Mail, fulgt av The Times, Daily Telegraph og The Guardian. De blodrøde tabloidavisene blir ikke nevnt. Undersøkelsen har også fanget opp nye medievaner. Folk er generelt skeptiske til innholdet på nettsider, men Google, Yahoo og Microsoft seiler opp som pålitelige nyhetskilder. Globalt er det flest som stoler på informasjon de finner i Newsweek og Time. Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera kommer på tredjeplass.

MEN TILBAKE TIL våre britiske kolleger. Det gis ingen forklaringer på hvorfor brautende britiske journalister nå sakte kryper opp på tillitslista. En høyst uvitenskapelig analyse kan tyde på at politikernes presserådgivere nå sliter med en liknende tillitskrise som journalistene.Hele 58 prosent av de britiske mediebrukere sier seg nemlig enig med utsagnet om at regjeringen blander seg for mye opp det som skrives i media. Det er ni prosent flere enn i Russland, der de store mediene lever på president Putins nåde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling