Tabu med vaskehjelp

Norske kvinner flest kvier seg for å kjøpe hjelp til husvasken. Karita Bekkemellem Orheim er en av dem som sliter med dårlig samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er fortsatt litt ubehagelig å få spørsmålet «har du vaskehjelp?», men jeg har innsett at jeg ikke er noe overmenneske. Hvis jeg skal få hverdagen til å gå, er jeg helt avhengig av hjelp, sier Karita Bekkemellem Orheim.

Med en krevende hverdag som stortingspolitiker, leder for Ap's kvinnebevegelse og tobarnsmamma, nådde 39-åringen for to år siden et metningspunkt. Hun valgte å kjøpe seg vaskehjelp.

Dårlig samvittighet

- Jeg vokste selv opp med den perfekte husmorgenerasjonen, og har slitt med dårlig samvittighet for at jeg ikke er en perfekt husmor selv. Men det er snakk om en økonomisk prioritering, som både ektemannen min, Jon, og jeg merker hjelper oss veldig. Det betyr ikke at ungene er fritatt for oppgaver i hjemmet, eller at jeg aldri tar fram støvsugeren selv. Det er snakk om å få det ordentlig reint en gang uka, for å lette det verste trykket, sier Bekkemellem Orheim.

Flaut å kjøpe hjelp

Forsker og sosiolog May-Len Skilbrei ved Universitetet i Oslo har skrevet doktorgrad om kvinners erfaring med ufaglærte kvinneyrker. Hun mener det fortsatt er mange tabuer knyttet til kjøp av reinholdstjenester i private hjem.

- Mange kvinner synes det er flaut å kjøpe hjelp hjemme, fordi det kan oppfattes som et uttrykk for at mannen ikke gjør sin del av jobben. I tillegg er makta - den ubehagelige opplevelsen av å ha en «tjener» - lite forenlig med norske tanker om likhet, sier Skilbrei.

Akseptert av eliten

- Kvinner i den øvre akademiske middelklassen kan oppleve det som et likestillingspolitisk nederlag å ha vaskehjelp. Mens det nok er mer akseptert blant kvinner i den økonomiske eliten, som ikke er like opptatt av likestilling, sier Skilbrei.

Høyt utdannet

Karita Bekkemellem Orheim er strålende fornøyd med sin «hvite» vaskehjelp.

- Jeg synes ikke det er riktig å gi skattefradrag for kjøp av hjelp i hjemmet, men jeg er for at skjemaveldet ved anskaffelse av «hvit» vaskehjelp blir enklere.

I tillegg har reingjøringsyrket krav på langt høyere anerkjennelse og lønnsnivå enn det har i Norge i dag. Dette er en fullverdig jobb på lik linje med andre yrker, sier Bekkemellem Orheim.

KJØPER HJELP: Med sin krevende hverdag som stortingspolitiker og tobarnsmamma, valgte Karita Bekkemellem Orheim (39) for to år siden å kjøpe seg vaskehjelp.