Tabuene faller

Ungdom selger sexbilder av seg selv på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARNA VÅRE filmer seg selv med webkamera og selger sexbilder og filmsnutter til «kunder» de finner i ulike chattefora. Vi snakker altså både om naive, spenningssøkende mindreårige, og om langt mer bevisste studenter som synes de er i sin rett når de sper på studielånet på denne måten. Som kjent er ungdomstida tida for å gjøre våre kanskje største og minst veloverveide dumheter. Og hver tid har sin form for utprøving av grenser. Poenget er at vi lever i ei tid der teknologien og Internettet har gitt ungdommen et enormt forsprang på foreldre, skolen og dem som er satt til å kontrollere at det ikke skjer ungene våre noe. Men verken lover eller motteknologi kan hindre neste generasjoner i å forkaste våre tabuer. For å si det slik: Der har du dilemmaet.

BILDENE KAN forfølge deg, advarer eksperter i Dagbladets reportasje søndag, hvilket bilder som kjent alltid kan. Det er ikke det kompromitterende bildet som er nytt, men hva som oppleves som kompromitterende. Det er også hastigheten og massespredningen, det berømmelige tastetrykket som i løpet av sekundet har fraktet bildet av den impulsstyrte oppmerksomhetssøkeren på jente- eller gutterommet, utover hele verden, også inn på skjermene til den slags personer barn har lært de skal passe seg for. Mens ungdom på jakt etter grenseoverskridelser før måtte foreta en rekke strabasiøse handlinger, som f.eks. å slutte skolen for å dra til sjøs, rømme hjemmefra, ta trikken dit de skumle gjengene holdt til, eller stjele biler og begå hærverk, holder det i dag å bli sittende pent og rolig hjemme ved leksepulten foran pc-en, for den som vil ha en oppmerksomhet. Eller dumme seg ut for hele verden. Alt etter hvordan vi ser det.

ANSVARLIGE VOKSNE roper på loven, foreldrene, skolen. Det er da ansvarlig redaktør for ungdomsnettsida deiligst.no himler med øynene og sier at han prøver jo å praktisere tekstsensur. Saken er bare at det er ungdommens sextjenester via webkamera som øker mest. Og jeg kan ikke fri meg for å føle med landets lærere som alltid får ansvaret hver gang samfunnet endrer seg og skolen får oppdraget med å undervise elevene også i livets skole og forberede dem på alle farene som lurer. Ikke bare skal lærerne løfte den målbare kunnskapen inn i barnas hoder, slik at «deres» skole scorer høyest på de nasjonale prøvene. De skal også overta travle foreldres oppdragergjerning i et samfunn med så mange, motstridende og kompliserte budskap at kanskje er det ikke så merkelig hvis matteundervisningen i ungdomsskolen til tider må vike til fordel for holdningskampanjer mot å selge seg som «nettprostituerte». Nei, vi ville faktisk ikke trodd det for ti år siden.

FOR FORELDRE må det synes rablende uforståelig at våre barn velger å brette seg ut som pornomodeller på nettet, noen mot betaling. Og selvfølgelig krever vi kontrolltiltak for å overvåke netttrafikken og stoppe virksomheten der mindreårige deltar. Nettet er så stort og samtidig så nært at ikke bare må samfunnet forebygge atferden her, foreldrene må også lære å følge med, være til stede, sjekke nettbruken. På den annen side gjør ikke alle foreldre det. Eller så lar de seg lure. Ikke før har de lært å gjenkjenne faretegnene ved gryende stoffmisbruk, så skal de nå se etter tegn på nettprostitusjon, som pc, mobil og webkamera på jente- eller gutterommet, altså elementære duppeditter til å overføre tekst og bilder av ymse innhold.

OG FORDI LØSNINGEN ikke kan være å videoovervåke ungdom som skal lære å ta sine egne valg, kan det kanskje være nyttig å se i hvilken sammenheng de befinner seg. Det er nemlig en kjensgjerning at situasjoner vi tidligere så som kompromitterende, utleverende og private, ikke lenger er det. I en mindre seksualisert offentlighet enn vår var det forbundet med skam å vise rumpa til venneflokken. Jeg vet ikke om pendelen holder på å slå tilbake, men fortsatt tyder lite på at vi går mot mer bluferdige tider. Både moten, musikkvideoene, TV-industrien og hele den kommersielle samtalen handler om å vise seg fram og få vite hvor mye du er verd. Jeg tror de fleste barn fatter beskjeden før eller siden. Sexbilder er ikke lenger tabu. Og nå kan vi eventuelt angre.