Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tadic vant valget i Serbia

En seier for de vestligsinnede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sittende president Boris Tadic vant det serbiske presidentvalget. Resultatet er en seier for dem som håper Serbia vil fortsette å knytte tettere bånd til Europa.

Både valgdagsmålinger og prognoser tydet søndag kveld på at sittende president Boris Tadic fikk flest stemmer. Tadics rival, ultranasjonalisten Tomislav Nikolic, erkjente nederlaget.

- Jeg kan informere dere om at Tadic mest sannsynlig vant dette valget med rundt to prosentpoeng, sa Nikolic i en tale til sine tilhengere.

Valgobservatørene i Senteret for frie valg og demokrati i Beograd uttalte at Tadic lå an til å få 50,5 prosent og Nikolic 47,9 prosent. Beregningen var basert på observatørenes egen gjennomgang av de avgitte stemmene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Også de offisielle prognosene til valgkommisjonen tydet på at den vestvennlige presidenten får beholde jobben. Etter at 57 prosent av stemmene var talt opp, lå Tadic an til å få 51,2 prosent av stemmene, mens Nikolic fikk 47,2 prosent.

Høyt oppmøte

Oppmøtet var på 67,7 prosent, noe som er en framgang i forhold til første valgomgang. Et høyt oppmøte var ventet å styrke den vestorienterte Tadic, som ble slått av Nikolic i den første runden av valget i slutten av januar.

- Alle må gå og stemme i dag. Vi har en slags folkeavstemning om Serbias vei framover, sa sittende president Boris Tadic da han avga stemme i Beograd søndag.

SEIER FOR EU-VENN: Boris Tadic triumferer etter at seieren er dratt i land. Et av hans hovedanliggender er å få Serbia inn i EU så fort som mulig. Foto:  IVAN MILUTINOVIC/REUTERS/SCANPIX
SEIER FOR EU-VENN: Boris Tadic triumferer etter at seieren er dratt i land. Et av hans hovedanliggender er å få Serbia inn i EU så fort som mulig. Foto: IVAN MILUTINOVIC/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Om lag 6,7 millioner stemmeberettigede hadde mulighet til å delta i søndagens valg.

- Jeg tror vi kommer til å se en gjentakelse av resultatet fra første runde, uttalte utfordreren Nikolic på valgdagen.

Han vant første valgrunde for to uker siden med rundt 40 prosent av stemmene, mens Tadic fikk 35 prosent. På de siste meningsmålingene lå imidlertid den sittende presidenten så vidt foran i det som var ventet å bli et svært jevnt valg.

Avgjørende

Valget blir beskrevet som avgjørende for om Serbia kommer til å orientere seg østover mot Russland eller søke tettere integrasjon med Vest-Europa.

Valgresultatet er dermed også viktig for hvordan Serbia vil forholde seg til utbryterprovinsen Kosovo og uavhengighetserklæringen som er ventet å komme i løpet av noen uker.

Både Tadic og Nikolic motsetter seg uavhengighet for Kosovo. Men i motsetning til Nikolic støtter president Tadic tettere forbindelser til EU - uansett hva som skjer med Kosovo.

I Beograd ga flere av velgerne uttrykk for at Serbia står ved et veiskille.

- Vi er kommet oss litt, vi må ikke stanse nå. Det er virkelig et spørsmål om liv eller død, sier Dusan Andjic, en 40-årig advokat som stemte på Tadic.

Nikolics velgere mente også at valget er historisk, og sa de ville bruke stemmeretten til å hindre at politikerne gir bort Kosovo.

Kosovo-serbere stemte

Også i deler av Kosovo gikk valget sin gang, i hvert fall blant de serbiske innbyggerne. Det albanske flertallet lot stort sett være å stemme.

- Verken den serbiske presidenten eller noen andre kan hindre Kosovos uavhengighet, sier Vinko Arsenijevic i Bijelo Polje på grensen til Montenegro.

Under krigen i 1999 forlot han byen, men de siste fem årene har han og noen hundre andre serbere kommet tilbake til den albanskstyrte landsbyen.

Arsenijevic ga sin stemme til Tadic, i motsetning til de fleste andre Kosovo-serberne. De foretrekker ultranasjonalisten Nikolic, som satt i regjeringen til Slobodan Milosevic under krigene på Balkan på 1990-tallet.

(NTB)

SLÅTT: Ultranasjonalisten Tomislav Nikolic må se seg slått av sittende president Tadic i det kritiske serbiske valget.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media