Japan

Tafse-app tar av

App mot tafsing og seksuell trakassering har blitt en stor hit i Japan. - Usedvanlig mange nedlastinger.

JAPAN: En japansk kvinne på offentlig transport i Japan. Illustrasjonsfoto. Foto: / Shutterstock / NTB scanpix
JAPAN: En japansk kvinne på offentlig transport i Japan. Illustrasjonsfoto. Foto: / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Tafsing og seksuell trakassering på offentlig transport er så utbredt i Japan at de ikke bare har egne vogner for kvinner, de har også en app som kan brukes i forsvar mot overgripere.

Appen kalles «The Digi Police» som ved bruk aktiverer en høy stemme som roper «Stopp», etterfulgt av følgende beskjed som dukker opp på skjermen: «Dette er en overgriper. Vær så snill hjelp.»

Appen ble lansert av politiet for tre år siden, og har siden den gang blitt en kjempehit med mer enn 237 000 nedlastinger. Politiet mener dette er «usedvanlig mye» for en offentlig tjeneste-app.

- Takket være populariteten, øker antall nedlastinger med 10.000 i måneden, sier politibetjent Keikio Toyamine, ifølge The Guardian.

POLITI: Politibetjent Keiko Toyamine viser frem den populære appen som skal skremme vekk overgripere. Foto: Behrouz Mehri/ AFP
POLITI: Politibetjent Keiko Toyamine viser frem den populære appen som skal skremme vekk overgripere. Foto: Behrouz Mehri/ AFP Vis mer

Politibetjenten forteller at ofrene ofte vegrer seg mot å rope etter hjelp. Tanken med appen var derfor at man kan få andre passasjerers oppmerksomhet uten å måtte si noe.

Store mørketall

I 2017 dokumenterte politiet 900 tilfeller med tafsing og trakassering på tog og buss i Tokyo.

- Men dette er bare toppen av isfjellet, sier Toyamin, ettersom ofrene ofte ikke melder fra om dette.

Lovbryterne kan få opptil seks måneder i fengsel og bot på 500.000 yen (nesten 40.000 kroner). Dersom det er også er trusler og vold inn i bildet, risikerer overgriperne en fengselsstraff på ti år, melder AFP.

Appen var originalt tiltenkt eldre og foreldre med barn i forsvar mot svindlere og tyver. Funksjonen «fjern overgripere» ble lagt til noen måneder etter lansering.

Trakassering på arbeidsplassen

Det spørs om en tilsvarende app hadde blitt like populær i Norge. Ifølge en befolkningsundersøkelse fra 2018 utført av forskningstiftelsen Fafo, svarer totalt sju prosent at de har vært utsatt for seksuell trakassering det siste året (fem prosent blant menn og åtte prosent blant kvinner).

For 11 prosent skjedde dette på offentlig transport, mens hele 39 prosent sier de opplevde trakassering på arbeidsplassen.

Undersøkelsen ble gjort med et representativt utvalg på 1003 personer i forbindelse med kvinnedagen.

FORSKER: Mona Bråten fra Fafo. Foto: Fafo
FORSKER: Mona Bråten fra Fafo. Foto: Fafo Vis mer

- Undersøkelsen viser at seksuell trakassering skjer på ulike arenaer. En betydelig andel har opplevd dette i forbindelse med jobb. Det er ulike risikofaktorer for ulike yrker og deler av arbeidslivet, og ikke lett å peke på én årsak til at så mange svarer de ble utsatt for dette i arbeidslivet sammenliknet med de andre arenaene, men slike detaljer har vi ikke i denne undersøkelsen, sier Mona Bråten, forsker ved Fafo.

- Er dette høye tall?

- Det er vanskelig å si med få undersøkelser å sammenlikne med, men at nærmere én av ti kvinner sier at de har vært utsatt for seksuell trakassering det siste året må vel kunne sies å være et høyt tall. Yngre kvinner er mest utsatt, utdyper Bråten.