Sverigedemokraterna:

Tafseskandale i svensk politikk

Sverigedemokraternas Peter Lundgren ble tirsdag politianmeldt for en hendelse som fant sted for over ett år siden.

ANMELDT: Sverigedemokraternas Peter Lundgren har innrømmet å ha tatt en kvinnelig partifelle på brystene for over ett år siden. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB Scanpix
ANMELDT: Sverigedemokraternas Peter Lundgren har innrømmet å ha tatt en kvinnelig partifelle på brystene for over ett år siden. Foto: Stina Stjernkvist / TT / NTB ScanpixVis mer

De siste dagene har avsløringen av en hendelse på et hotellrom for over ett år siden ført til politisk drama i Sverige: Først ble Sverigedemokraternas (SD) toppkandidat til Europaparlamentsvalget, Kristina Winberg, sparket. Så ble partitopp, Peter Lundgren, politianmeldt.

Det var søndag kveld at SD sendte ut en pressemelding hvor de kunngjorde at Winberg får sparken, og samtidig hevdet at hun skal ha opptrådt illojalt overfor partiet.

«Ikke minst har hun uttrykt seg truende overfor partiet, og handlet i den hensikt å skade partiets omdømme», skrev SD.

Bekreftet tafsing

Mandag avslørte svenske Expressen at bakgrunnen til sparkingen var at Winberg hadde tatt opp en samtale med en kvinnelig partifelle, hvor partifellen anklager partitopp Lundgren for å ha befølt henne på brystene under et partiarrangement i fjor.

Winberg var selv til stede da kvinnen ble befølt, og den aktuelle telefonsamtalen fant sted bare dager etter hendelsen.

Lundgren innrømmet å ha befølt kvinnen da han ble konfrontert med anklagene lørdag:

- Jeg tok nok henne på brystene da vi satt der. Vi var ganske fulle den kvelden, og hun tok hendene mine unna, uttalte han til Expressen.

SVERIGEDEMOKRATERNA: Under årets valg til nasjonalforsamling i Sverige fikk det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna over 17 prosent av stemmene. Hvorfor velger nesten hver femte av Söta Bror å stemme på et parti med bakgrunn i rasisme og nasjonalisme? Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Lydopptaket

Etter avsløringen sendte SD ut en ny pressemelding, denne gangen med uttalelser fra den fornærmede kvinnen.

I pressemeldingen uttalte hun at hun og Lundgren har kjent hverandre lenge, og omgås fremdeles. Om den aktuelle hendelsen uttalte hun at Lundgren mistolket situasjonen og gikk for langt, men sluttet da hun sa ifra.

«For meg er dette allerede tatt hånd om», uttalte hun.

Mandag publiserte Expressen opptaket av telefonsamtalen mellom den fornærmede kvinnen og Winberg. I lydklippet sier kvinnen blant annet at «det var flaks at det var andre personer i rommet», samt at hun hevder at Lundgren holdt henne fast.

Delte video

Tidlig natt til tirsdag delte SD en video hvor Lundgren og den fornærmede kvinnen snakker sammen om håndteringen av hendelsen.

- Årsaken til at vi sitter her er en hendelse som fant sted for over ett år siden. Vi hadde en fest med gode venner, hvor jeg oppførte meg virkelig tåpelig. Helt enkelt oppførte jeg meg dumt, sier Lundgren i videoen mens han ser på kvinnen.

Lundgren tilføyer at hendelsen ga ham «skikkelig angst», og at han tok kontakt med den fornærmede kvinnen noen dager seinere for å be om unnskyldning.

- Ja, bekrefter kvinnen.

- Det var en vanskelig periode og en vanskelig situasjon. Og som du sier, så hadde vi det så hinsides morsomt, vi som var i rommet hadde det kjempetrivelig. Videre er det bare utrolig at det ble så dumt som det ble. Men jeg mener at vi har snakket ut om dette, sier kvinnen.

- Ja, vi var på ferie sammen med våre respektive, og vi har truffet hverandre på private tilstelninger etter det, skyter Lundgren inn.

Politianmeldelse

Lundgren og kvinnen forteller at de har snakket om hendelsen flere ganger.

- Jeg har ikke hatt noen tanker om å politianmelde dette. Jeg anser det som at det har blitt tatt hånd om. Det er ingen politisak, mener jeg. Det er jeg som skal bestemme det, og ikke media som skal bestemme det for noen andre.

- Vi har landet og trodd at det var over - så kommer det her så lenge etterpå, sier kvinnen.

Til tross for at kvinnen ikke har ønsket å politianmelde saken, har svensk politi likevel mottatt en anmeldelse, bekreftet sjefetterforsker Anders Jakobsson overfor Ekot tirsdag.

Anmeldelsen gjelder seksuelt krenkende atferd, og politiet vil undersøke de faktiske forhold før de bestemmer seg for om de skal etterforske saken videre.

Partileder Jimmie Åkesson sier til SVT at anmeldelsen ikke påvirker hans tillit til Peter Lundgren. Han opplever det som en sak som har blitt tatt hånd om av partene seg imellom.

STOCKHOLM: Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, var svært fornøyd da han talte på partiets valgvake. Video. Expressen Vis mer

Uenige om lekkasje

En av SDs begrunnelser for å sparke Winberg, var at de mener at hun har «konspirert for å sverte partifeller ved hjelp av mediene». I den nevnte videoen hevder den fornærmede kvinnen at Winberg har lekket opptaket av den nevnte telefonsamtalen til media.

Dette benekter Winberg på det sterkeste. I et Facebook-innlegg hevder hun at telefonen, som opptaket var lagret på, ble stjålet for over ett år siden.

Videre skriver hun at da hun på lørdag ble kontaktet av Expressen angående tafsehendelsen, så tok hun kontakt med SDs presseapparat umiddelbart. Hun skriver at hun fortalte SD om «hva hun visste og hva hun hadde bevitnet».

Hun hevder at SD ga henne instrukser om å forholde seg stille, og at neste kommunikasjon mellom henne og partiet var da hun fikk beskjed om at hun ble sparket.