Taggepolitiet

Bevæpnet med malingsruller og høytrykksspyler rykker Arild Østby (36) ut. I dag skal han aksjonere mot nedtaggete byområder der taggerne har slått til. Arild er «taggepoliti».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Malerne Arild Østby og Ulf Owren (31) fjerner tagging på over 100 bygårder i Oslo og omegn innen 48 timer. Det betyr 10-timers dager, og jobbing natt og helg. For uvesenet må stoppes, er malerne enige om.

- Det er jo ikke vakkert. Det er fælt å se hvordan fontener og statuer tagges ned, sier Østby .

Han jobber i firmaet Jens Petter Lunde AS, som tilbyr akutt taggefjerning. Med høytrykksspyling og 90 graders varmt vann, går det meste bort, uansett underlag.

Vader og klatrer

- Før fjernet vi maling med kjemikalier som var så farlige at du måtte ha gassmaske. Det vi bruker nå har en PH-verdi nær hudens egen, forklarer Østmoe. Men skrammer og sår på armene kan han ikke skjule. Det er nemlig krevende å være taggepoliti.

- Det tagges på de mest utrolige steder. Vi må vade i vann og omtrent klatre i takrenner for å komme til. Det er slitsomt når steder tagges ned rett etter at vi har vært der, men morsomt når vi ser resultater. Ved Akerselva har vi vunnet kampen, mener Østby. Etter at prosjektet startet i mars, er taggingen langs elva nesten borte.

- Fordi vi fjerner taggingen kjapt, er det ikke mange som får sett hva de har skrevet. Derfor gir de opp.

- Dere tror ikke de bare begynner å tagge et annet sted?

- Det er mulig, men hvis alle bygårdene blir med på abonnementsordningen, skal vi nok vinne krigen.

Ned 70 prosent

Prosjektet drives etter en modell fra København. Der har taggingen gått ned med 50-70 prosent siden prosjektet startet i 1999.

Overingeniør i Oslo kommunes samferdselsetat Karl Arne Hollingsholm mener taggingen må stoppes uansett.

- Oslo kommune har drevet med taggefjerning histen og pisten i flere år. Men nå må vi være mer systematiske. Derfor har vi etablert et prøveprosjekt hvor bygårdene kan være med i en abonnementsordning. Taggingen blir fjernet innen 48 timer, uansett hvor mange ganger gårdene tilgrises. Til slutt gir vel taggerne opp.

Deltakerne betaler en fast pris per kvadratmeter fasade, uansett hvor mange ganger taggefjernerne må rydde opp.

Anmelder alle

I første omgang omfatter abonnementsordningen Oslos bydeler Grünerløkka/Sofienberg og Sentrum, i tillegg til medlemmene i Oslo Handelsstands Forening. Etter hvert er det meningen å tilby taggefjerning til hele byen. Malerne tar bilder av alt de fjerner, og anmelder alle.

- Så stakkars taggerne når de blir tatt. Vi har dokumentert alt de har ødelagt, sier maler Østby.

Som oftest signerer taggerne med kunstnernavnene sine.

- Men noen ganger inneholder taggingen et budskap. Det verste jeg har sett var nazisymboler på den jødiske kirkegården på Nordre Gravlund, sier Østby.

REPETISJON : - Dette bygget ble pusset opp for ett år siden, men vi har allerede malt over her mange ganger, sier taggefjerner Ulf Owren (31).