Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tagger fikk 18 måneder

Den tiltalte 18-åringen ble i ettermiddag dømt til ett år og seks måneders fengsel for blant annet 121 tilfeller av tagging. I tillegg må han betale 80 000 i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byrettsdommer Claus Brynildsen i Oslo byrett avsa i ettermiddag dom i saken. Og retten var langt på vei enig i aktors påstand om at den tiltalte 18-åringen er den eneste som bruker signaturen «Yeva».

18-åringen ble dømt til fengsel i ett år og seks måneder for blant annet 121 tilfeller av tagging. Sju måneder er gjort betinget. I tilleg må han betale 80 000 kroner i erstatning til Oslo Sporveier.

Den tiltalte 18-åringen ble også kjent skyldig i to ran, to tilfeller av medvirkning til ran, vold mot politi og bruk og oppbevaring av narkotika.

  • Dagbladet.no kommer tilbake med kommentarer på dommen.

Aktor ba om to års fengsel - hvorav ett ubetinget - for 128 taggeforhold og flere andre alvorlige forbrytelser. Det viktigste for politiet var ikke hvor mange måneders fengsel 18-åringen får, men å få gjennomslag for sin signatur-påstanden sin.

Politiet har hevdet at en såkalt tag er en personlig bokstavkombinasjon som kun én person utfører. 18-åringen er flere ganger blitt tatt på fersken mens han tagget «Yeva». Derfor brukte politiet hele forrige uke på å vise retten 265 bilder av en liknende signatur som de mener stortaggeren står bak.

Krig mot taggerne

Forsvarer Arild Langenes har fastholdt at hvem som helst kan skrible denne bokstavkombinasjonen på en vegg.

Byrådet har erklært taggerne krig, og en rekke store taggesaker kommer for byretten denne høsten. Hvis retten hadde dømt ungdommene for graffitien de er tatt på fersken for, mente politiet at kampen mot tagginga ble vanskelig. Da blir straffene for lave i forhold til etterforsknings-innsatsen.

- Så lenge retten ikke gir oss medhold, er løpet kjørt. Politiet vet det, taggerne vet det, vekterne vet det - alle vet hvem som står bak de forskjellige graffitiene. Men så lenge retten ikke godtar det, er det lite vi kan gjøre, sa aktor Ståle Kihle til Dagbladet.no i forrige uke.

- Dommen blir viktig for hvordan politiet skal prioritere ressurser i taggesaker, sa han.

Kunst eller hærverk?

- Denne tagginga krever jo litt trening. Bare tiltalte kan skrive «Yeva» så raskt - den har han i håndleddet, sa aktor Ståle Kihle på rettens siste dag.

- Men dette er ikke kunst etter min mening.

<B>KREVER TO ÅR:</B> Aktor Ståle Kihle forteller at antall måneder i fengsel ikke er det viktigste. Han ønsker at rettens medhold i at kun én person står bak Yeva-signaturen.