Taggere smadrer t-banen

Norske t-bane-passasjerer kan gå en utrygg sommer i møte. USA-fenomenet «trashing» har spredt seg til Sverige hvor 22 vogner er knust i sommer. I kveld ble ei vogn i Oslo smadret mens det var passasjerer på toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen kom til skade da ungdommer på Kolsåsbanen rev løs setene og kastet dem ut vinduene mens t-banen var i trafikk. Oslo Sporveier frykter at voldsbølgen som har nådd Stockholm, også skal ramme her hjemme.

- Det har hendt at våre sjåfører har blitt truet av ungdom med finlandshette og balltre, mens kameratene sprayet ned vognene. De har også sprayet våre ansatte i ansiktet og på klærne, sier salgssjef Hans Christian Jensen i Oslo Sporveier.

Taggerne venter på endestasjonene eller går amok mens vognene kjører mellom stasjoner. Føreren og passasjerene trues til å sitte stille. Det har kun skjedd sporadisk at ungdommene har rasert vognene.

- Vi frykter at voldstrenden skal spre seg til oss, men vi håper kveldens episode var en enkelthendelse, sier Jensen til Dagbladet.no.

Volden kan spre seg

Falken har egne vektere som jobber med t-bane-sikkerhet - flere med bakgrunn som elitesoldater.

- Det er vårt inntrykk at taggerne blir stadig mer pågående. Erfaringsmessig vil fenomener som vold av denne typen, spre seg til Oslo hvis det foregår i Stockholm eller København, sier informasjonssjef Dag Christensen i Falken Security.

De siste fire årene har rundt 1200 taggere blitt tatt i Oslo. 70 av disse har fått fengselsstraff eller bøter. Tagging og hærverk kostet Oslo Sporveier 40 millioner kroner i fjor.

Hardere miljø

- Det som skjedde i kveld er helt uakseptabelt. Disse ungdommene skal vi ha tak i, raser Jensen i Oslo Sporveier.

Forskjellige gjenger trakasserer t-banelinjene i hovedstaden - på samme måte som i de andre skandinaviske hovedstedene. Det foregår et samarbeid over landegrensene for å bekjempe tagge-miljøene som har kontakt seg imellom. Det gis ut blader for taggere og de utveksler filmer. Ifølge Aftenposten skal det finnes minst en film som viser hvordan en t-banevogn i Oslo smadres.

USA-fenomenet «trashing» har skjedd flere ganger i Oslo, bekrefter regionsjef Guy Power i Falken overfor Aftenposten. En ungdomsgjeng stormer en vogn i drift, smadrer inventaret og sprayer ned restene - før de stikker av.

Power sier at miljøet har blitt hardere etterhvert som taggerne har blitt eldre. Flere ganger har de truet vekterne med køller, tåregass og kniver.

Truer passasjerene

- Kundene våre lider. En kvinne fortalte meg at 4-5 gutter stormet vogna hun satt i og begynte å tagge. Noen passasjerer prøvde å snakke til dem, men ble møtt av en voldsom kjeftbruk, sier Jensen i Oslo Sporveier.

Han sier at gutter og jenter helt nede i 13-årsalderen står bak - og at det kan være helt vanlig ungdom.

Oslo Sporveier vil ikke la Dagbladet.no fotografere vogna som ble smadret i kveld. De vil ikke gi taggerne den oppmerksomheten de ønsker.

VERKSTED: Her på Majorstua repareres vognene som er tagget og smadret. Oslo Sporveier lot ikke Dagbladet.no fotografere den ødelagte t-banevogna.
«LAGER T-BANE»: Det er uttrykket taggerne bruker på hærverket de gjør. Her har noen griset til en vogn i 1998.