Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tagget ned planlagt asylmottak med nazipropaganda

- Ingen tvil om at vi ser det som har skjedd i sammenheng med planleggingen av asylmottaket, sier politiet.

ASYLMOTSTAND: Lokalene til et nedlagt sykehus og en barnehage på nabotomta på Minnesund, ble i løpet av helgen utsatt for omfattende hærverk. Politiet setter hendelsen i direkte sammenheng med planleggingen av et asylmottak i lokalene til det nedlagte sykehuset. FOTO: Politiet
ASYLMOTSTAND: Lokalene til et nedlagt sykehus og en barnehage på nabotomta på Minnesund, ble i løpet av helgen utsatt for omfattende hærverk. Politiet setter hendelsen i direkte sammenheng med planleggingen av et asylmottak i lokalene til det nedlagte sykehuset. FOTO: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen oppdaget de ansatte ved Stensby barnehage på Minnesund at noen hadde tagget ned barnehagen og det planlagte asylmottaket på nabotomta. 

- Det ble oppdaget av tidligvakta som kom først på jobb her. Jeg tenker at det er veldig trist at foreldre, ansatte og ikke minst barna skal bli møtt av en dør som er tagget ned slik, sier barnehagestyrer Heidi Sæter til Eidsvoll Ullensaker Blad (EUB), som først omtalte saken.

Nazisymboler På døra til barnehagen sto en beskjed som settes i direkte sammenheng med et planlagt asylmottak i lokalene til nedlagte Stensby sykehus, på nabotomta. 

«Alt vi vil ha er en framtid for norske barn og norsk kultur. Motstand! Ikke hat, men kjærlighet for våre barn og det norske folk!», hadde uvedkommende skrevet på døra til barnehagen.

Barnehagen anmeldte umiddelbart saken til politiet, som kunne konstatere at også sykehuset var blitt utsatt for omfattende hærverk.

Ved barnehagen og sykehuset var det også klistret opp et titalls klistremerker med logoen- og budskapet til naziorganisasjonen Nordfront, eller som de selv beskriver seg: en «revolusjonær nasjonalsosialistisk kamporganisasjon». 

- Både det planlagte asylmottaket, og barnehagen var tagget ned. Det er ingen tvil om at vi ser det som har skjedd i sammenheng med planleggingen av asylmottaket, sier lensmann Jan Vidar Karlsen, ved Eidsvoll og Hurdal lensmannskontor, til Dagbladet. 

Planla akuttmottak NRK meldte i høst at eierne av det nedlagte sykehuset ønsket å opprette et midlertidig midlertidig akuttmottak med rom for 3000 asylsøkere.

Planene om et akuttmottak ble skrinlagt, men fredag ble det klart at eierene av Stensby sykehus nå ønsker å ha et ordinært statlig mottak for inntil 400 asylsøkere, etter å ha fått avslag på sin opprinnelige søknad, skriver EUB.

- Vi gjør en jobb på vegne av samfunnet, ikke for vår egen del. Det er i tråd med behovet regjeringen beskriver. Da er det trist at det skal komme hatmeldinger, sier Gurpreet Singh, som representerer firmaet som er aktuell som fremtidig driver av asylmottaket.

Han opplever situasjonen som svært ubehagelig, og sier han vil anmelde forholdet til politiet som hatkriminalitet.

- Jeg har kontaktet politiet, som allerede etterforsker saken. Jeg kommer også til å anmelde dette som hatkriminalitet, sier Singh til Dagbladet.

Foreldre til barn i barnehagen har tidligere uttrykt bekymring over at det kan komme et asylmottak på nabotomta. Flere foreldre skal ha ytret ønske om å trekke barna sine ut av barnehagen, i frykt for barnas sikkerhet, ifølge EUB.

Barnehagen var raskt ute med å varsle foreldrene. Sæter sier at fler av foreldrene har reagert kraftig på hærverket.

- Det er flere som sier det er trist, noen blir sinte og alle synes nok dette er veldig unødvendig, sier hun til Dagbladet. 

Ber om tips Politiet etterlyser tips i saken, og går nå gjennom overvåkningsvideo i et forsøk på å finne mulige gjerningspersoner. 

- Vi har gjennomført åstedsundersøkelser og innhenting av mulige videoovervåkning som nå vil bli gjennomgått. Vi kommer til å se gjennom alle tilgjengelige videospor fra nærområdet, sier Karlsen.

Nordfront har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media