<strong> TERRORHANDLING:</strong>  Her døde en halvannet år gammel palestinsk gutt fredag morgen da ultrakonservative bosettingsaktivister satte fyr på huset. Foreldrene og en fire år gammel bror er hardt skadd, en kvinne kom seg ut. Israelske myndigheter etterlyser brannstifterne som terrorister. Foto: Jaafar Ashtiyeah, AFP/NTB Scanpix.
TERRORHANDLING: Her døde en halvannet år gammel palestinsk gutt fredag morgen da ultrakonservative bosettingsaktivister satte fyr på huset. Foreldrene og en fire år gammel bror er hardt skadd, en kvinne kom seg ut. Israelske myndigheter etterlyser brannstifterne som terrorister. Foto: Jaafar Ashtiyeah, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Tagget «revansje» og tente på huset til sovende familie

Halvannet år gammel gutt døde da «prislapp»-aksjonister angrep på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En 18 måneder gammel gutt, Ali Dawasha, døde i en mordbrann og hans foreldre og fire år gamle bror ble hardt skadd da ekstremister fra den såkalte «prislapp»-bevegelsen gikk til aksjon i landsbyen Kafr Duma utenfor byen Nablus på Vestbredden tidlig fredag morgen.

Aksjonistene sprayet ordene «revansje» og «leve kongen» på hebraisk sammen med en David-stjerne på husvegger før de tente fyr på to hus.

Det ene huset var tomt, i det andre huset sov familien på fire og en kvinne som var på besøk. Hun våknet og kom seg ut med mindre skader.

«Prislapp»-bevegelsen er kjent som ekstreme aktivister som stadig markerer hvor farlig det er for israelske bosettere å ha palestinere som naboer. De er tidligere mest kjent for å markere seg verbalt.

Etterlyst som terrorister
Ifølge vitner som så dem i landsbyen før husene ble antent og de stakk, gjorde aksjonistene ikke noe for å skjule seg. Israelske og internasjonale medier har ennå ikke fått oppgitt hvor mange de var.

Det israelske forsvaret var raskt ute med å kalle brannangrepet en «terroraksjon», og har etterlyst brannstifterne gjennom forsvarets egen radio og nasjonale medier.

- Det er mistanke om at dette angrepet har nasjonalistiske motiver, sa en talskvinne for det israelske politiet, Luba Samri, kort etter brannen, ifølge BBC.

Litt seinere gikk statsminister Benjamin Netanyahu ut med en utvetydig reaksjon på Twitter med at dette er terrorhandling.

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, som har kontrollen i selvstyremyndighetene på Vestbredden, kom raskt med en skarp «motmelding» til Netanyahu, ifølge BBC.

 REVANSJE?  Konflikten rundt jødiske bosettinger nord på vestbredden har blusset kraftig opp de siste dagene. Her fjerner israelske sikkerhetsstyrker en av bosetterne som har kommet tilbake til eiendommene han og 200 andre ble fjernet fra i 2005 i Sa-Nur i forbindelse med de daværende planene for en tostatsløsning. Foto: Miri Tzachi, Xinhua/Jini/NTB Scanpix.
REVANSJE? Konflikten rundt jødiske bosettinger nord på vestbredden har blusset kraftig opp de siste dagene. Her fjerner israelske sikkerhetsstyrker en av bosetterne som har kommet tilbake til eiendommene han og 200 andre ble fjernet fra i 2005 i Sa-Nur i forbindelse med de daværende planene for en tostatsløsning. Foto: Miri Tzachi, Xinhua/Jini/NTB Scanpix. Vis mer

- Ansvaret ligger fullt helt og helt på Israels myndigeheter etter flere tiår med okkupasjon, melder PLO.

500 000 siden 1967
Etter Israels okkupasjon av Vestbredden og Øst-Jerusalem i 1967, har en halv million jødiske nybyggere etablert seg i rundt 100 samfunn i området.

Både Jerusalem Post og nyhetsbyrået Reuters kopler aksjonen og «revansje»-taggingen med to alvorlige episoder i samme område for kort tid siden.

For tre dager siden ble en gruppe israelske bosettere holdt fanget og innestengt av palestinere i Kusra i forbindelse med en omstridt utvidelse av bosettinger i området.

Statsminister Benjamin Netanyahu hadde gitt klarsignal for 300 nye hus.

I slutten av juni ble 25 år gammel israeler drept av en palestiner.

 

<strong> - REVANASJE:</strong>  En palestiner i landsbyen Doma ved veggen til mordbrannhuset, der en av brannstifterne har etterlatt budskapet "revansje" på hebraisk sammen med en David-stjerne. Foto: JAAFAR ASHTIYEH, AFP/NTB Scanpix.
- REVANASJE: En palestiner i landsbyen Doma ved veggen til mordbrannhuset, der en av brannstifterne har etterlatt budskapet "revansje" på hebraisk sammen med en David-stjerne. Foto: JAAFAR ASHTIYEH, AFP/NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer