Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tagging fører til alvorlig kriminalitet

- Døm strengt og send et signal til de som reiser ut for å spraye vogner i kveld, sier aktor. Han krever 2 års fengsel for 18-åringen som er tiltalt for omfattende tagging, vold, ran, tyveri og narkokriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du får fengsel og du må betale. Dette skal ungdommene vite, sier aktoren.

I Oslo byrett krevde aktor Ståle Kihle i dag ett års ubetinget fengsel pluss ett års betinget for stortaggeren fra Groruddalen. Fra en eventuell ubetinget straff blir det trukket fra de 166 dagene 18-åringen har sittet i varetekt.

Kihle ba også om at Oslo Sporveier skal få 89 103 kroner i erstatning.

Mer vold og narko

- Tagging er inngangsporten til grovere kriminalitet. Derfor er det viktig at retten reagerer meget strengt, sier aktor Ståle Kihle.

Han forteller at taggermiljøet i Oslo har blitt mer voldelig og at de bruker mer narkotika.

- Det er denne tiltalen et meget godt eksempel på, sier Kihle.

18-åringen er i tillegg til 128 taggetilfeller, tiltalt for flere ran, vold, drapstrusler, tyveri og narkotikaoppbevaring. Kihle forteller Dagbladet.no at tagginga står for omtrent halvparten av straffepåstanden:

- Rettspraksis tilsier at tagging i dette omfanget fortjener rundt et års fengsel, og en stor del bør være ubetinget.

Ung og ustraffet

Etter den halvannen times lange prosedyren, var det forsvarer Arild Langenes' tur.

- Med tanke på min klients unge alder og plettfri rulleblad er dette en altfor streng påstand. Aktor har også bedt om for mye for tagginga, sier forsvarer Arild Langenes til Dagbladet.no.

Han fastholder at retten bare kan dømme hans klient for taggetilfellene han har innrømmet. Når det gjelder de andre har politiet kun bilder av 18-åringens «Yeva»-signatur. Ifølge forsvareren kan hvem som helst ha sprayet disse.

- Det er hevet over enhver rimelig tvil at 18-åringen står bak samtlige 128 taggetilfeller i tiltalen, fastholder Kihle overfor Dagbladet.no.

Må betale for kompisene

Samtlige sakkyndige vitner har denne uka vært enig med aktor. I taggermiljøet holder folk seg til sin personlige signatur. Hvis noen bruker andres tag, blir de straffet av graffitimiljøet som er kjent for sin harde indre selvjustis, ifølge politiet og Oslo Sporveier.

I går viste politiet videoen hvor 18-åringen og kompisene filmer seg selv mens de går løs på t-banevogner med sprayboks. Aktor mener at 18-åringen er økonomisk og strafferettslig ansvarlig for alt som blir tagget når han er på taggetur med kompisene - ikke bare det han selv har sprayet.

- Når han er til stede, bedriver han fysisk eller psykisk medvirkning til kompisenes skadeverk, sier Kihle som støtter seg til tidligere rettspraksis.

Redusert erstatning

Likevel ber han ikke om mer enn 89 000 kroner i erstatning til Oslo Sporveier, som forlangte rundt 200 000 kroner. Kihle har redusert flere av enkeltkravene og til slutt kuttet over 25 prosent av summen for å være sikker på at 18-åringen ikke må betale for mye.

Da retten startet mandag, innrømmet 18-åringen 34 av 130 taggeforhold. Dette er redusert til 128 forhold, og gutten har innrømmet flere tilfeller av tagging i løpet av uka. Forsvareren frykter at hans klient skal dømmes strengere på grunn av mediekjøret som har vært i sommer.

- Vi vil kun legge vekt på det som har kommet fram under hovedforhandlingene, sier byrettsdommer Claus Brynildsen til Dagbladet.no.

Dommen vil trolig komme torsdag i neste uke.

<B>KREVER TO ÅR:</B> Etter prosedyren fortalte aktor Ståle Kihle til Dagbladet.no at dommen blir viktig for hvordan politiet skal prioritere kampen mot tagginga.
BEVIS: Fordi det står Yeva, mener politiet at kun 18-åringen kan ha sprayet denne graffitien.
GRAFFITISHOW: Store deler av uka er brukt til å se på 265 bilder av tagging, og taggernes egen skrytevideo.