Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Tagginga forblir!

I morgen presenterer byrådet tidenes mest drastiske plan mot tagging. Graffitimalerne tar det med knusende ro. - Bare politiker-preik. Graffitien består, fastslår de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en taggevegg i Gamlebyen står Haakon Lund (25) og Sean (34). Haakon fra bandet Warlocks er Norges mest kjente tagger, Sean begynte å spraye vegger etter filmen Beat Street i 1984. De ler av byrådet som vil gjøre Oslo til en taggefri by.

- Vi har hørt dette i årevis. En ny plan kommer ikke til å fjerne graffitien fra bybildet, sier Haakon.

I løpet av 10 år har han laget 8-900 såkalte «piecer» lik den du ser på bildet. Sean har kutta ut å male ulovlig - nå lever han av talentet sitt.

Frykter mer vold

- Å male graffiti er ikke starten på en kriminell karriere. Taggere blir kunstnere, pøbler blir pøbler. Dessverre tiltrekker graffiti seg pøbler som ikke har skjønt greia og ødelegger for de seriøse, sier Sean.

De vil ikke forsvare enhver unge med sprayboks, men ber byrådet om å besinne seg. De frykter at for drastiske tiltak bare vil føre til mer vold og motvillige ungdommer - ikke mindre tagging.

På Gamlebyen-veggen samlet fem kompiser seg i kveld for å lage «piecer» sammen. De tilhører de rundt 40 ungdommene som politiet anser som Oslos mest aktive. Først slår de åpen svarte spraybokser og svartlegger murveggen helt. Deretter går de løs med sprayboksene og lager navnetrekkene sine i matchende farger.

- Vi er kunstnere

Politiet og sporveis-vekterne sier at de ikke vil ha vegger hvor ungdom kan øve. De tror de såkalte lovlige veggene er opplæringsvegger for ungdom som etterpå går løs på vegger rundt om i byen og på sporveisvogner.

- Kunst eller hærverk?

- Uten tvil. Vi er kunstnere. Myndighetene blander sammen trashing og tagging for å få opinionen med på de drastiske tiltakene de har planlagt. Disse fenomenene har ingenting med hverandre å gjøre. En graffitimaler gjør en stygg murvegg pen. Ungdom som smadrer t-banevogner er bare destruktive, fastslår Haakon.

Dagbladets lesere bombarderte Haakon med sjikane og kjeft da han i går deltok på et nettmøte.

<B>KUNSTNERE:</B> - Det er for dumt å sammenligne graffitimalere med småunger som trasher t-banevogner, sier Sean og Haakon.
HIP HOP LEVER: - Slik graffiti gjør veggene penere, fastslår Haakon Lund (til venstre). Sean er enig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media