- Tagginga forblir!

I morgen presenterer byrådet tidenes mest drastiske plan mot tagging. Graffitimalerne tar det med knusende ro. - Bare politiker-preik. Graffitien består, fastslår de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

På en taggevegg i Gamlebyen står Haakon Lund (25) og Sean (34). Haakon fra bandet Warlocks er Norges mest kjente tagger, Sean begynte å spraye vegger etter filmen Beat Street i 1984. De ler av byrådet som vil gjøre Oslo til en taggefri by.

- Vi har hørt dette i årevis. En ny plan kommer ikke til å fjerne graffitien fra bybildet, sier Haakon.

I løpet av 10 år har han laget 8-900 såkalte «piecer» lik den du ser på bildet. Sean har kutta ut å male ulovlig - nå lever han av talentet sitt.

Frykter mer vold

- Å male graffiti er ikke starten på en kriminell karriere. Taggere blir kunstnere, pøbler blir pøbler. Dessverre tiltrekker graffiti seg pøbler som ikke har skjønt greia og ødelegger for de seriøse, sier Sean.

De vil ikke forsvare enhver unge med sprayboks, men ber byrådet om å besinne seg. De frykter at for drastiske tiltak bare vil føre til mer vold og motvillige ungdommer - ikke mindre tagging.

På Gamlebyen-veggen samlet fem kompiser seg i kveld for å lage «piecer» sammen. De tilhører de rundt 40 ungdommene som politiet anser som Oslos mest aktive. Først slår de åpen svarte spraybokser og svartlegger murveggen helt. Deretter går de løs med sprayboksene og lager navnetrekkene sine i matchende farger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer