- Tahrir er ikke Egypt

I en annen bydel i Kairo holder militærets støttespillere mot-demonstrasjon. De har fått nok av Tahrir-protestene.

VIL HA VALG: Magdy Mahmoud undrer seg over hvorfor mange av demonstrantene på Tahrir ikke ønsker valg nå. —Det var jo det de kjempet for i januar og februar, sier han. Foto: Åsmund Gram Dokka
VIL HA VALG: Magdy Mahmoud undrer seg over hvorfor mange av demonstrantene på Tahrir ikke ønsker valg nå. —Det var jo det de kjempet for i januar og februar, sier han. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kairo (Dagbladet): Mens folk har strømmet ut i gatene over hele Egypt fredag, har et par tusen mennesker samlet seg på Abbasiyya-plassen i Kairo-bydelen med samme navn.

De er lei av kravene til demonstrantene på Tahrir-plassen og mener nok er nok. 

— Demonstrantene har fått gjennomslag for alle kravene de har stilt til nå, derfor er det på tide å si stopp. Nå er det valg om to dager og det bør alle forholde seg til, sier 25 år gamle Ahmad Suezi. 

«Mot-demonstrantene» på Abbasiyya-plassen noen kilometer nordøst for Kairo sentrum mener verden har fått feil inntrykk av Egypt, og at mediene ikke lytter til dem. Tidligere på dagen gjallet slagordet «Al-Jazeera hvor er dere? Det egyptiske folk er her» over plassen.

— Mediene hjelper demonstrantene på Tahrir. En av vennene mine ringte inn til et TV-program for noen dager siden og sa at han støttet militærrådet, men de ville ikke la ham slippe til, forteller Suezi.

— Flertallet er stille Bak folkemengden som har stimlet sammen rundt Dagbladets journalist henger et banner med påskriften "Nei til ElBaradei som ødela Irak". Det er mye frustrasjon og skepsis å spore i lufta.

— 90 prosent av egypterne er stille i disse dager. De sier ingenting, men det er ikke det inntrykket som blir formidlet videre. Egypt er ikke Tahrir, sier Karim Tilbana med opphisset stemme og får anerkjennende nikk fra de rundt seg.

— Dessuten er flertallet av folkene på Tahrir bare tilskuere. De deltar ikke i demonstrasjonen, hevder han og fortsetter:

— De er medlemmer av små partier som uansett ikke vil gjøre det godt i valget, og dette er deres eneste mulighet til å markere seg. De skyver andre foran seg, sier Tilbana. 

Uro i Alexandria Når han blir bedt om å utdype det siste utsagnet, hevder han at Tahrir-demonstrantene oppfordrer politisk uavhengig ungdom til å slåss mot politiet og at dette har ført til at så mange er blitt drept.
 
— De tør ikke kjempe selv, slår han fast.

Til nå er flere titalls mennesker drept og over tusen såret i kamper med politiet. I Egypts nest største by, Alexandria, brukte politiet tåregass og skjøt med gummikuler mot demonstrantene fredag kveld. I Kairo har det ikke vært sammenstøt siden natt til torsdag.

— Har bedt om valg Mange av demonstrantene på Tahrir-plassen krever at militærrådet gir fra seg makten før første runde av parlamentsvalget mandag og overfører den til en samlingsregjering — eller revolusjonsregjering som enkelte har valgt å kalle det. 

På Abassiyya-plassen lurer Magdy Mahmoud på hvorfor demonstrantene ikke vil ha valg. 

— Det er jo dette de har bedt om hele tiden. Hvorfor er de plutselig så redd for valg og prøver å få det utsatt? Er det demokrati, spør han retorisk.

— Nok er nok Mahmoud, som er krigsveteran, forteller at det beste for Egypt nå er å få valgene unnagjort, slik at landet kan beynne å fungere som normalt igjen.

— Mange har tapt store inntekter og mistet jobbene sine. Feltmarskalk Tantawi som leder militærrådet har gjort en god jobb og vært veldig tålmodig. Jeg tror jeg har de fleste egyptere med meg når jeg sier at nå får det være nok, avslutter han. 

STØTTER MILITÆRRÅDET: Disse demonstrantene har samlet seg til støtte for militæret som styrer Egypt. Ahmad Suezi (i midten) mener at mediene skaper feil inntrykk av Egypt. Flertallet støtter ikke protestene på Tahrir. Flertallet vil ha valg og slutt på uroen, slår han fast. Foto: Åsmund Gram Dokka
STØTTER MILITÆRRÅDET: Disse demonstrantene har samlet seg til støtte for militæret som styrer Egypt. Ahmad Suezi (i midten) mener at mediene skaper feil inntrykk av Egypt. Flertallet støtter ikke protestene på Tahrir. Flertallet vil ha valg og slutt på uroen, slår han fast. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer