Taiwan bremser våpenkappløp

USA presser Taiwan til våpenhandel, og oppmuntrer dermed til kappløp med Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA vil at Taiwan skal investere mer i forsvar, og har tilbudt dem en enorm våpenpakke til over 100 milliarder kroner. Pakken inneholder raketter, ubåter og fly som skal  forsvare dem mot ubåtangrep.

- Jeg forstår ikke deres motvilje mot å bevege seg framover, sier admiral William Fallon, leder for USAs stillehavsstyrker ifølge AP.

- Historien er at de ikke har vært imøtekommende når det gjelder investering i eget forsvar, sier admiralen torsdag under en høring for å avgjøre i hvilken grad USA vil forsvare Taiwan i en eventuell militær konflikt med Kina.

Taiwans forsvarsdepartement sier de trenger våpnene for å forhindre at den militære maktbalansen heller i Kinas favør, og for å ha en sjanse til å gå av med seieren i en eventuell konflikt.

Opposisjonen har imidlertid blokkert avtalen i over et år, fordi de mener våpnene ikke er egnet til Taiwans forsvar, og vil utløse et våpenkappløp med Fastlands-Kina.

Kina og Taiwan ble adskilt etter borgerkrigen i 1949, da kommunistene vant, og nasjonalistregjeringen og dens tilhengere flyktet til Taiwan. Kina hevder fremdeles suverenitet over øya, og truer med bruk av makt hvis Taiwan krever formell uavhengighet.

Forrrige uke stengte Taiwans president, Chen Shui-bian, et departement som arbeidet for forening av Taiwan med Fastlands-Kina. Dette har bidratt til å øke spenningen mellom de to rivalene.

Kina økte i år sitt militærbudsjett med om lag 15 prosent, det vil si til nærmere 240 milliarder kroner.

ØNSKER VÅPENHANDEL:</B> Admiral William Fallon, leder for USAs stillehavsstyrker, mener Taiwan må kjøpe en våpenpakke av USA til over 100 milliarder om de vil regne med deres forsvar i en eventuell konflikt med Kina.