ØVELSE: Taiwans våpenpolitikk har irritert Kina ved flere anledninger. Nå vil Taiwan kjøpe helikopter fra Europa. Foto: Reuters/Scanpix
ØVELSE: Taiwans våpenpolitikk har irritert Kina ved flere anledninger. Nå vil Taiwan kjøpe helikopter fra Europa. Foto: Reuters/ScanpixVis mer

Taiwan irriterer Kina - igjen

Vil kjøpe inntil 20 militære helikoptre fra Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Taiwan vil kjøpe inntil 20 militære helikoptre fra Europa, noe som trolig vil skape ny irritasjon i Kina.

Kinesiske ledere er fra før av rasende over at USA skal selge våpen for drøyt 38 milliarder kroner til Taiwan.

Ledelsen i Taipei har nå inngått en avtale med Eurocopter, et datterselskap av det tyske konsernet EADS, noe som kan resultere i knute på tråden mellom EU og Beijing.

Våpensalget fra Europa til Taiwan har avtatt de siste årene, selv om de generelle handelsforbindelsene er sterke.

Frankrikes beslutning om å selge Mirage-jagerfly til Taiwan i 1993 utløste hissige protester i Beijing, som svarte med å stenge det franske konsulatet i Guangdong-provinsen og avvise franske selskaper som ønsket å etablere seg i landet.

Kina har også truet med straffetiltak mot USA i forbindelse med landets planlagte våpensalg til Taiwan.

- Vi oppfordrer berørte amerikanske selskaper på det sterkeste til å stanse våpensalget til Taiwan, sa en talsmann i det kinesiske utenriksdepartementet torsdag.

Taiwans regjering har vært en av USAs nære allierte siden de kinesiske nasjonalistene led nederlag mot kommunistene i borgerkrigen på fastlandet og flyktet til øya.

Kina hevder at Taiwan er en del av landets territorium. Taiwan har ikke plass i FN og bare 23 land har i dag offisielle diplomatiske forbindelser med Taiwan. Norge anerkjente tidlig på 1950-tallet regjeringen i Beijing som den eneste rettmessige representant for Kina.(NTB)