UHELL: Missilet, som ble avfyrt ved et «uhell», fløy litt over 70 kilometer, før den styrtet i havet like utenfor Penghu, en øy i Taiwanstredet. Der traff det en fiskebåt, og drepte kapteinen. Tre personer ble sendt til sykehus. EPA/EDDIE CHENG/NTB Scanpix
UHELL: Missilet, som ble avfyrt ved et «uhell», fløy litt over 70 kilometer, før den styrtet i havet like utenfor Penghu, en øy i Taiwanstredet. Der traff det en fiskebåt, og drepte kapteinen. Tre personer ble sendt til sykehus. EPA/EDDIE CHENG/NTB ScanpixVis mer

Taiwan skjøt «hangarskip-dreper» mot Kina ... ved et uhell: - Ikke en god situasjon

Traff fiskebåt - en person drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et taiwanesisk krigsskip fyrte fredag av et missil mot Kina. Missilet er av typen Hsiung Feng III, og beskrives av The Guardian som en «hangarskip-dreper».

Missilet fløy litt over 70 kilometer, før den styrtet i havet like utenfor Penghu, en øy i Taiwanstredet. Der traff det en fiskebåt, og drepte kapteinen. Tre personer ble sendt til sykehus.

- Vi er veldig lei oss for dette, og vi vil gjøre vårt beste for å gi dem kompensasjon, sier majorgeneral Chen Chung-chi på vegne av det taiwanske forsvaret.

Den taiwanesiske marinen forteller at det foreløpig er noe uklart nøyaktig hva som er grunnen for utskytingen, men at det kan dreie seg om menneskelig svikt.

- Vår innledende etterforskning har avdekket av de normale prosedyrene ikke ble fulgt i dette tilfellet, sier viseadmiral Mei Chia-shu til et samlet pressekorps.
 Foto: EPA/MILITARY NEWS AGENCY / NTB Scanpix
- Vår innledende etterforskning har avdekket av de normale prosedyrene ikke ble fulgt i dette tilfellet, sier viseadmiral Mei Chia-shu til et samlet pressekorps. Foto: EPA/MILITARY NEWS AGENCY / NTB Scanpix Vis mer

- Vår innledende etterforskning har avdekket av de normale prosedyrene ikke ble fulgt i dette tilfellet, sier viseadmiral Mei Chia-shu til et samlet pressekorps.

- Ikke en god situasjon

Marc Lanteigne er seniorforsker ved NUPI (Norsk utenrikspolitisk institutt). Han mener dagens hendelse er meget uheldig.

- Dette er virkelig ikke en god situasjon, og timingen er dårlig. Taiwan har nettopp fått en ny regjering, og presidenten besøker i disse dager Panama og Paraguay - to land som fortsatt annerkjenner Taiwan som en suveren stat, sier han til Dagbladet.

- I tillegg har alle kommunikasjonskanaler mellom de to landene blitt kuttet.

- Vil ikke ødelegge forholdet

Lanteigne sier videre at Kina kan bruke dette som en unnskyldning for å legge seg på en strengere politisk linje overfor Taiwan, men at de sannsynligvis nøyer seg med en formell protest.

- Dette er virkelig ikke en god situasjon, og timingen er dårlig. Taiwan har nettopp fått en ny regjering, og presidenten besøker i disse dager Panama og Paraguay - to land som fortsatt annerkjenner Taiwan som en suveren stat, sier Marc Lanteigne til Dagbladet. Foto: NUPI
- Dette er virkelig ikke en god situasjon, og timingen er dårlig. Taiwan har nettopp fått en ny regjering, og presidenten besøker i disse dager Panama og Paraguay - to land som fortsatt annerkjenner Taiwan som en suveren stat, sier Marc Lanteigne til Dagbladet. Foto: NUPI Vis mer

- Kina er ikke interessert i å ødelegge dette forholdet ytterligere da de har nok å slite med på utenriksfronten om dagen. Spesielt med tanke på dommen som er ventet vedrørende deres aktiviteter i Sørkina-havet. Men dersom forholdet skulle bli verre, kan det bli en sikkerhetspolitisk hodepine.

- Vil de akseptere Taiwans unnskyldning om at dette var en menneskelig feil?

- Ja, det tror jeg. De vet at Taiwan verken har den uavhengige kapabiliteten til, eller har noen intensjoner om å alene, gå til militære skritt mot dem.

Etterforskes

Utskytingen skjedde like etter klokka 08 lokal tid, noe som er litt over midnatt her i Norge, fra skipet «Chinchiang» som lå til kai ved Tsoying.

Missilet var i lufta i over to minutter, før det traff havet på den taiwanske siden av midtlinjen som deler Taiwanstredet.

KLIPPET PUTIN IKKE VIL DU SKAL SE: Under Russlands markering av «Navy Day» skulle det russiske sjøforsvaret imponere med ildkraft. Det gikk ikke helt som planlagt. Vis mer

Både helikoptere og marinefartøy ble umiddelbart sendt ut for å søke, og viseadmiral Mei understreker at det allerede er igangsatt en mer dyptgående etterforskning for å finne ut hva som skjedde.

Brøt all kontakt

Taiwan har i praksis fungert som en uavhengig stat siden den kinesiske borgerkrigen på slutten av 1940-tallet, men forholdet mellom de to har aldri vært godt.

Verre har det blitt den siste tiden etter at Kina i forrige uke brøt all direkte kontakt med Taiwan etter det kineserne oppfattet som en fornærmelse fra Taipei. Det skriver NTB.

Kina og Taiwan har ikke vanlige diplomatiske forbindelser ettersom Kina mener at Taiwan er en del av kinesisk territorium som bør styres av regjeringen i Beijing.

På et møte i 1992 ble partene enige om at det kun er ett Kina - som både Kina og Taiwan tilhører - men det er uenighet om tolkningen av hva dette prinsippet faktisk betyr.

KRITISK: Det er bare en drøy måned siden Ing-wen ble tatt i ed som Taiwans første kvinnelige president, og hun er mer kritisk til Kina enn det forgjengeren Ma Ying-jeou har vært. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE / NTB Scanpix
KRITISK: Det er bare en drøy måned siden Ing-wen ble tatt i ed som Taiwans første kvinnelige president, og hun er mer kritisk til Kina enn det forgjengeren Ma Ying-jeou har vært. Foto: AFP PHOTO / NORBERTO DUARTE / NTB Scanpix Vis mer

Nå anklager en kinesisk talsmann Taiwans president Tsai Ing-wen for ikke å ville slutte seg til den såkalte 1992-avtalen.

Tatt i ed

Det er bare en drøy måned siden Tsai ble tatt i ed som Taiwans første kvinnelige president, og hun er mer kritisk til Kina enn det forgjengeren Ma Ying-jeou har vært.

Hun har likevel sagt at hun vil opprette «jevne, forutsigbare og bærekraftige» bånd til Kina og framholdt at hun ikke vil utfordre den mektige naboen.

- De to regjeringene på hver sin side av stredet må sette sine historiske uenigheter til side, og gå inn i en positiv dialog til folkets fordel, sa Tsai da hun ble sverget inn ifølge NTB.