Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taiwan trues av årets verste tyfon

Over 20 000 evakuert i Kina.

SAMLER SØPPEL: Fillippinske menn samler nyttig skrot som blir ført mot land takket være tyfonen Morakot. Selv om stormen ikke treffer Filippinene direkte så har værsystemet ført til enorme mengder nedbør og sterk vind over landet. Flere er døde etter at en dike brast.  Foto: SCANPIX/EPA/FRANCIS R. MALASIG
SAMLER SØPPEL: Fillippinske menn samler nyttig skrot som blir ført mot land takket være tyfonen Morakot. Selv om stormen ikke treffer Filippinene direkte så har værsystemet ført til enorme mengder nedbør og sterk vind over landet. Flere er døde etter at en dike brast. Foto: SCANPIX/EPA/FRANCIS R. MALASIG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taiwan stenger ned og gjør seg klar for tyfonen Morakot som nærmer seg med vindstyrker på over 140 kilometer i timen.

Alle flyvninger er kansellert; skoler, offentlige kontorer og finansmarkedet er stengt. Over seks meter høye bølger smeller mot kysten, og myndighetene advarer om at opptil 1200 millimeter regn vil føre til leire- og jordras, melder AFP.

TREFFER LAND: Tyfonen Morakot er på vei mot Taiwan og Kinas fastland. Grafikk: Tropicalstormrisk.com
TREFFER LAND: Tyfonen Morakot er på vei mot Taiwan og Kinas fastland. Grafikk: Tropicalstormrisk.com Vis mer

Tyfonen, som for øyeblikket er en kategori 1, vil trolig øke i styrke. Stormen er den sterkeste så langt i år, og det vil bli massivt når øyet treffer land i løpet av lørdagen, lokal tid, sier CNN-meteorolog Kevin Corriveau.

- Stormen har allerede dumpet 400 millimeter regn over de sentrale og sørlige delene av øya. De forventer ytterligere 500 til 800 millimeter de neste 24 til 48 timene, sier Corriveau.

Også fastlandet forbereder seg på det verste når tyfonen treffer. Avisen China Daily melder at 21 200 personer er evakuert fra de sørøstlige delene av landet, og 34 000 båter er kalt tilbake til havn.

BLÅST NED: En kvinne faller som følge av sterk vind i Taipei. Foto: REUTERS/Pichi Chuang
BLÅST NED: En kvinne faller som følge av sterk vind i Taipei. Foto: REUTERS/Pichi Chuang Vis mer

Kinesiske myndigheter har sendt over 8,4 millioner tekstmeldinger med advarsler til mennesker som bor i de utsatte områdene.

Tyfonen Morakot, som betyr smaragd, ble navngitt 2. august. Det er den 11. tropiske stormen i årets tyfonsesong i Stillehavet. Mens konsekvensene kan bli alvorlige, tror myndighetene at Morakot vil bringe nok regn til å unngå en forestående tørke, melder AFP.

HØYE bølger fra den kommende tyfonen smeller mot kysten i Taiwan. Foto: Scanpix/AP Photo/Wally Santana
HØYE bølger fra den kommende tyfonen smeller mot kysten i Taiwan. Foto: Scanpix/AP Photo/Wally Santana Vis mer
PARAPLYTRØBBEL: En kvinne slåss mot vinden i Taipei, Taiwan. Foto: Scanpix/AP Photo/Chiang Ying-ying
PARAPLYTRØBBEL: En kvinne slåss mot vinden i Taipei, Taiwan. Foto: Scanpix/AP Photo/Chiang Ying-ying Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling