ANSVARLIG: Justisminister Anders Anundsen (Frp) utelukker ikke Nice-terror i Norge, men sier vi ikke skal gå rundt å være redd for terroraksjoner. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Tajik beskylder Anundsen for å bevisst forsinke beredskapssenter i tre år

Anundsen: - Hva i alle dager har jeg å tjene på å trenere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kunne justisminister Anders Anundsen fortelle at det omdiskuterte beredskapssenteret regjeringen lenge har planlagt skal stå ferdig i 2020 - 2021.

- I henhold til de planene som nå foreligger, så skal beredskapssenteret stå ferdig i 2020 - 2021, fortalte han Dagbladet.

Beredskapssenteret ble anbefalt av Gjørv-utvalget i august 2012 som en konsekvens av terroren 22. juli året før, men ingen spade er satt i jorda i de fire årene som har gått siden utvalget presenterte sin rapport.

Anundsen skylder forsinkelsen på slett arbeid fra den forrige regjeringen med Arbeiderpartiet i spissen.

- Hovedårsaken til at det tar Norge nesten ti år å få plass beredskapssenteret er at det var hastverk i en periode i den forrige regjeringen. De la opp til et konsept som var urealistisk, mye dyrere og dårligere enn det vi jobber med, sier Anundsen.

- Måtte begynne på nytt

Han siktet da til den rødgrønne regjeringens planer om beredskapssenter på Alna i Oslo, en plan som ble utarbeidet i 2012, med løfter om at senteret skulle stå ferdig innen fem år - altså i 2017.

Anundsen skrotet etterhvert de planene da han tok over som justisminister.

- Da vi overtok de planene var vi ganske trygge på at det vi tok over var planer vi kunne bygge videre på. Så viser det seg i ettertid at hele premissene for arbeidet som var gjort var fullstendig feil. Og da måtte vi egentlig begynne på nytt, hevder Anundsen i dag og legger til:

- Og det setter jo prosessen i en helt annen situasjon enn hvis vi kunne bygge videre på planene som lå der.

Blant problemene Anundsen hadde med Arbeiderpartiets Alna-planer var størrelsen på tomta. De andre alternativene hans, Taraldrud og Grønmo, skal også være mer skjermet for innsyn og bedre egne til å ta vare på sikkerheten til ansatte, ifølge departementet.

- Anundsen trenerer

Ap-nestleder Hadia Tajik kaller Anundsens utspill for «historiefortelling», og påstår at justisministeren har trenert arbeidet med beredskapssenteret i alle sine tre år i departementet.

- Bak historiefortellingen til Anundsen er dette fakta: Han har brukt tre år på å trenere det nasjonale beredskapssenteret for politiets skarpeste ende. Allerede høsten 2014 stod det i hans eget forslag til statsbudsjett at det var mulig å «innpasse gjeldende byggeprogram på Alnabru», sier Tajik til Dagbladet.

Hun hevder det betyr at Anundsen og regjeringen kunne bygge på Alnabru, men ikke ville. Likevel lover hun å støtte arbeidet med å bygge beredskapssenteret andre steder enn Alna.

- Vil Anundsen bygge et annet sted nå er Arbeiderpartiet selvsagt åpne for å vurdere det. Det beredskapsarbeidet trenger nå er fremdrift.

Anundsen skuffet over Tajik

Justisministeren svarer Tajik med å si at han er skuffet over påstander om trenering fra hans side.

- Det er med respekt å melde bare tull. Alle som setter seg inn i saken vil lese det samme som jeg nå sier. Og så er jeg litt - jeg skal ikke si irritert - men litt skuffa over at en bruker denne typen anledninger hvor ansvaret så tydelig er plassert, og man ser hvilke feil som er begått, til å spille en sånn ball om at jeg skulle trenere en beslutningsprosess, sier han til Dagbladet og legger til:

- Hva i alle dager har jeg å tjene på å trenere?

I SVAR PÅ SPØRSMÅLET PÅ DBTV: Justisminister Anders Anundsen kan ikke utelukke Nice-terror i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
I SVAR PÅ SPØRSMÅLET PÅ DBTV: Justisminister Anders Anundsen kan ikke utelukke Nice-terror i Norge. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer