KRITIKK: Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, mener Sylvi Listhaug ikke kan lykkes som både Frp-er og innvandring- og intergreringsminister. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Tajik hevder Listhaug setter Frp foran Norge: - Et desperat forsøk fra Hadia

Listhaug fnyser av kritikken fra Tajik. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hadia Tajik langet ut mot Sylvi Listhaug da hun besøkte DBTVs program «Svar på spørsmålet» tirsdag.

- Realiteten er at med politikken Frp fører så på Sylvi Listhaug på et eller annet tidspunkt velge mellom å lykkes som Frp-er eller å lykkes som integreringsminister, hevder Tajik.

Se hele «Svar på spørsmålet»-intervjuet øverst i saken.

Tajik gikk dermed langt i å antyde at Frp har andre interesser enn landet. Skal Listhaug blidgjøre Frp-ere, kan hun ikke samtidig blidgjøre nordmenn flest, var Tajiks påstand.

- Frp er tjent med en integreringspolitikk som ikke fungerer så godt?

- Nei, Fremskrittspartiet fører en politikk som skaper større forskjeller i Norge, sier Tajik.

Enig men uenig

Samtidig innrømmet Ap-toppen at forskjellene mellom hennes Arbeiderparti og Frp ikke er så store når vi snakker om innvandringspolitikk. Det er på integreringa at skillelinjene er tydeligst, ifølge Tajik.

- Du sier du er nokså enig med Sylvi Listhaug på en del av innvandringspolitikken?

- Ja, men nokså er et veldig upresist begrep. Jeg sier det på denne måten: Hovedlinjene i norsk innvandringspolitikk er det bred enighet om i norsk politikk, sier Tajik.

Hun hevdet også at Listhaug er i ferd med å mislykkes som Norges integreringsminister, fordi hun setter partiet foran landet.

- I Norge er det mindre konflikt og mindre skiller i integreringa enn vi ser andre steder, og det er fordi vi gjør det som virker, og det synes jeg vi skal gjøre mer av. Det er Sylvi Listhaug i ferd med å mislykkes med, når hun setter partiet sitt foran hensynet til landet, utdypet Tajik til «Dagsnytt atten» i går.

- Desperat forsøk

Sylvi Listhaug avviser derimot at hun nærmest driver et dobbeltspill hvor hun aldri kan lykkes i begge ender. Hun ser ingen motsetning mellom det å gjøre en god jobb for Frp og det å gjøre en god jobb for regjeringa, slik Tajik hevder.

- Dette utspillet er bare et desperat forsøk fra Tajik på å tåkelegge den snuoperasjonen Ap har foretatt i innvandringspolitikken under Jonas Gahr Støres ledelse. Jeg tror folk flest gjennomskuer dette, sier Listhaug til Dagbladet.

Tajik er ikke eneste som har kritisert Listhaug for politiske spill. Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad beskyldte Sylvi Listhaug for å sette politisk spill foran saken fra Stortingets talerstol da integreringsmeldinga var til debatt.

Frp eller landet. Eller begge?

Ifølge Listhaug er det Arbeiderpartiet - ikke hun - som setter partihensyn framfor landets beste. Innvandrings- og integreringsministeren hevder Tajik og Ap har prioritert å gi regjeringa juling framfor å vedta den beste politikken.

- For både meg og Frp er det viktigste hensynet å få en strengest mulig innvandringspolitikk. Regjeringen fremmet gode forslag. Ap satte behovet for å påføre regjeringen nederlag i viktige spørsmål som enslige mindreårige og familiegjenforening foran landets interesser, sier hun.

- Men for et innvandringskritisk parti som Frp er det vel best om integreringa av innvandrere går dårlig? Da slipper dere jo å ta imot så mange.

- Vi er tjent med å lykkes med integreringen for å sikre den norske velferdsmodellen og få skattebetalere og ikke personer som lever av offentlige ordninger. Men en streng innvandringspolitikk er en forutsetning for å lykkes med integreringen. Dessuten er integrering også avhengig av egeninnsats fra den enkelte, vi kan legge til rette men ikke vedta at noen er integrert, svarer Frp-toppen.

Da Sylvi Listhaug gjestet «Svar på spørsmålet» tok hun Hadia Tajik i forsvar mot netthetsen Ap-toppen har gjennomgått:

SVARER PÅ SPØRSMÅLET: Innvandrings og intergreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte på kritikken mot integreringsmeldinga og tok Hadia Tadjik i forsvar mot nettrasisteme. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer