Tajik om Ap-konflikten: - Man må være forberedt på debatt

Lina Oma refser valget av Trettebergstuen som ny leder av kvinnenettverket i Ap. - Når man stiller til et framstående verv i Ap, så kan det blir reist en diskusjon om man passer til det vervet eller ikke, sier Hadia Tajik.

KONFLIKT PREGET PRESSEKONFERANSE: Nestleder Hadia Tajik sier Line Oma står helt fritt til å komme med sine betraktninger rundt valget av leder for A*ps kvinnenettverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KONFLIKT PREGET PRESSEKONFERANSE: Nestleder Hadia Tajik sier Line Oma står helt fritt til å komme med sine betraktninger rundt valget av leder for A*ps kvinnenettverk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anette Trettebergstuen er innstilt som ny leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk. Line Oma, en av varslerne i Arbeiderpartiet, sier til Dagbladet at hun ikke kan støtte henne.

Spesielt trekker Oma fram opplevelsen etter at hun ga et intervju til NRK et halvt år etter at hun sto fram med varselet. Ifølge VGs sak fra i fjor sommer ble hun oppringt av Trettebergstuen i etterkant av intervjuet, noe som endte med at hun trakk alle uttalelsene til NRK.

I intervjuet kritiserte hun metoo-håndtering og likestillingspolitikk.

- Det var en utskjellende telefon, som jeg ble fysisk dårlig av. Det er det jeg sitter igjen med som Trettebergstuens bidrag i metoo-året. Som likestillingspolitisk talsperson kunne hun i stedet bidratt med støtte, tydelighet og til å plassere skapet der det skal stå, skriver Oma i en tekstmelding til Dagbladet.

Tajik: - Landsmøtet bestemmer

Dagbladets sak ble tema under Aps pressekonferanse før landsmøtet. Nestleder Hadia Tajik sier «det er opp til landsmøtet» om Trettebergstuen skal få jobben som leder av kvinnenettverket.

Tajik sier alle som stiller til valg til sentrale verv i Ap må være forberedt på en diskusjon.

- Når man stiller til et framstående verv i Arbeiderpartiet, så kan det blir reist en diskusjon om man passer til det vervet eller ikke. Det tror jeg flere av oss har opplevd i ulike sammenhenger og ulike faser av tiden som politiker, sier Tajik til Dagbladet etter pressekonferansen.

- Line Oma står helt fritt til å gi sine vurderinger. Valgkomiteen har gitt en enstemmig innstilling på Anette Trettebergstuen som ny leder av kvinnenettverket. Og så er det opp til landsmøtet å ta stilling til det, legger nestlederen til.

Voksne mennesker

Partileder Jonas Gahr Støre fikk spørsmål om konflikten mellom Oma og Trettebergstuen under pressekonferansen. Han ba de to, om nødvendig, sette seg ned og snakke ut.

- Det er Lina Omas rett til å mene det hun mener, og så synes jeg Anette Trettebergstuen har svart godt på dette i Dagbladet i dag. Om nødvendig får voksne mennesker sette seg ned og snakke sammen, sier Støre.

Oma avviser Støres råd

I en SMS til Dagbladet avviser Oma at hun akter å sette seg ned og ta en oppklarende prat med Trettebergstuen.

- Jeg har ikke behov for å sette meg ned med Trettebergstuen. Jeg vil bare si ifra hva jeg mener om valgkomitéens innstilling før landsmøtet velger ny leder av kvinnenettverket. På landsmøtet i 2015 sa jeg ingenting. Det gjør jeg nå, sier Oma.

Anette Trettebergstuen sier hun ikke kjenner seg igjen i samtalen slik Line Oma beskriver den.

- Jeg skjelte ikke ut Line Oma. Vi snakket rolig sammen og jeg oppfattet heller ikke at hun syntes samtalen var ubehagelig. Jeg gjorde egentlig som jeg pleier å gjøre hvis en partifelle kritiserer politikken jeg har ansvar for, jeg plukker opp telefonen og prater heller direkte med personen.

- Når hun sier at hun ble fysisk dårlig av det, syns jeg det er leit.

LO-leder Hans Christian Gabrielsen ledet valgkomiteen som innstilte på Trettebergstuen.

- Valgkomiteen fikk mange innspill i sitt arbeid, både på personer og når det gjelder politikk. Det var en enstemmig valgkomité som innstilte Anette Trettebergstuen som leder av kvinnenettverket i Arbeiderpartiet, sier han til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer