PÅ VARSLERNES SIDE: Hadia Tajik gikk hardt ut mot partifelle Trond Giske etter varslene om seksuell trakassering. Her er de fotografert sammen på Folkets hus i 2017 .

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ VARSLERNES SIDE: Hadia Tajik gikk hardt ut mot partifelle Trond Giske etter varslene om seksuell trakassering. Her er de fotografert sammen på Folkets hus i 2017 . Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Varslene mot Trond Giske:

Tajik om Giske-saken: - Varslerne har fått en ny bekreftelse

Hadia Tajik: - Giske-konklusjonene står ved lag.

Trond Giske har i dag fått brev fra Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng.

De har ikke vurdert likestillingsloven i forbindelse med varslingssakene mot Giske.

I en pressemelding fra januar i fjor skrev imidlertid partiet at:

«Arbeiderpartiet har ferdigstilt behandlingen av varsler om seksuell trakassering fra Giske og kommet til at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.»

- Slår fast konklusjonen fra i fjor

Hadia Tajik, nestleder i Ap, er for øyeblikket på et årsmøte i Orkland Ap. Hun skriver i en sms til Dagbladet:

«Jonas og Kjersti har behandlet varslene mot Trond Giske, både i fjor vinter og nå. Jeg ser at de slår fast at konklusjonen fra 25. januar i fjor om at retningslinjene mot seksuell trakassering ble brutt, fortsatt står ved lag. Varslerne har slik fått bekreftet dette enda en gang».

Dagbladet var i kontakt med Giske torsdag kveld.

- Støre og Stenseng skriver også at det ikke er noe i veien for politiske verv i partiet? Betyr det at du nå har «sonet ferdig»?

- Ja, jeg er glad for at de slår fast at disse sakene ikke er til hinder for at jeg kan bidra for fullt i partiet. Jeg ser fram til å gå fullt inn i arbeidet i stortingsgruppa, på grasrota i parti og fagbevegelse rundt om i landet og i Trøndelag, sier Giske.

I sms-en skriver Tajik følgende:

«For partiet vil det nå være en fordel å ha arbeidsro til å drive politikkutvikling og forberedelse til lokalvalget i høst».

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere torsdag kveld.

Giske: - Lettet

Trond Giske har tidligere i dag lagt ut brevet på sin egen Facebook-side.

I brevet står det blant annet:

"I ditt brev understreker du ditt syn om at «ingen av sakene innebærer noen form for trakassering.» Samtidig tar du «ansvar der jeg ikke har vært bevisst nok på min rolle og maktposisjon i enkelte sosiale og private sammenhenger». Vi tar ditt synspunkt til etterretning".

"Partiet har i sin behandling av sakene ikke gitt noen gradering av alvorlighetsgraden, og har heller ikke sett det som sin oppgave å vurdere om det foreligger brudd på likestillingslovens bestemmelser om seksuell trakassering. Partiet har derfor ikke trukket en slik konklusjon".

Ett år etter at den såkalte Giske-saken, med varsler om upassende oppførsel mot flere kvinner, raste i Ap, settes det nå en slags formell sluttstrek.

- Jeg er lettet over at partiet så tydelig sier at sakene mot meg ikke har vært vurdert opp mot likestillingslovens bestemmelser om sex-trakassering, sier Trond Giske til Dagbladet i kveld, på vei inn til årsmøtet i Malvik Ap i Trøndelag.