Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tajik reagerer på manglende kjemikalie­register: - Det er alvorlig

Klar i løpet av 2015.

ALVORLIG: Hadia Tajik (Ap), er kritisk til at Justis- og beredskapsministere Anders Anundsen ennå ikke har fått etablert en database for registrering av mistenkelige transaksjoner med og tyverier av bombekjemikalier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ALVORLIG: Hadia Tajik (Ap), er kritisk til at Justis- og beredskapsministere Anders Anundsen ennå ikke har fått etablert en database for registrering av mistenkelige transaksjoner med og tyverier av bombekjemikalier. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen har ennå ikke klart å etablere en database for registrering av innkjøp av kjemikalier som kan brukes til å lage bomber. Tiltaket ble i 2013 presentert som ett av regjeringens sentrale grep for å hindre terror.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) la i november 2013 fram planen for å hindre mulige terrorister i å fremstille hjemmelagde bomber, skriver Bergens Tidende.

Satsingen innebar etablering av en database for registrering av mistenkelige transaksjoner med og tyverier av bombekjemikalier.

Fremdeles glimrer databasen med sitt fravær, noe Justisdepartementet i oktober i fjor bemerket under et møte med Politidirektoratet (POD).

- Det er et omfattende arbeid som må gjøres. Det skal etableres en helt ny IKT-løsning. Det innebærer blant annet at vi må ta hensyn til en rekke lover som arkiv-, politiregister- og personopplysningsloven, sier seksjonssjef for kriminalitetsbekjempelse i POD, Astrid Birgitte Borge.

I en epost til avisen skriver Justisdepartementets statssekretær Hans J. Røsjorde at POD har fått beskjed om å få databasen på plass i løpet av 2015.

Lederen av Stortingets justiskomité, Hadia Tajik (Ap), reagerer på at basen ikke er på plass ennå, og vil stille spørsmål til justisministeren om saken..

- Det er alvorlig at databasen for bombekjemikalier verken ser ut til å være utviklet eller etablert. Beredskapstiltak, som det er bevilget penger til, må gjennomføres, understreker hun.

(NTB)