Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tajik til Anundsen: - Du gjør deg høy og mørk, men vi er like høye og det er bare jeg som er mørk

Krangel om fengselsplasser i Nederland fikk fram latteren i Stortingssalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-nestleder Hadia Tajik hentet fram overraskende skyts mot justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortinget i dag. 

Tajik mente Anundsen unngikk å besvare spørsmål om regjeringens innleide fengselsplasser og fikk fram latteren i salen da hun trakk egen hudfarge inn i debatten. 

- Jeg registrerer at Anundsen gjorde seg ganske høy og mørk i sitt svar til meg, men vi er jo tross alt like høye og det er jeg som er mørk, sa Tajik, som ikke kunne unngå å trekke på smilebåndet over egen kommentar. 

Sammen med KrF fikk Høyre og Frp i juni 2015 flertall for å inngå en avtale med Nederland om leie av fengselsplasser. 

Feil prioritering Avtalen gir norske myndigheter tilgang til 242 plasser i det nederlanske fengselet Norgerhaven, som ligger i Drenthe-provinsen i det nordlige Nederland. Fengselet ble tatt i bruk 1. september 2015.

Tajik beskyldte i dag Anundsen for å ha prioritert leieavtalen med Nederland framfor å bygge ut kapasiteten i Norge. 

-BARE EN AV OSS ER MØRK: Hadia sier Anders Anundsen ikke skal gjøre seg høy og mørk. 
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
-BARE EN AV OSS ER MØRK: Hadia sier Anders Anundsen ikke skal gjøre seg høy og mørk. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- Det som er realiteten i det Anundsen har levert til nå på bygging av fengselskapasitet er bare erstatningskapasitet. Fram til revidert nasjonalbudsjett i år har han bare levert plasser som har holdt kapasiteten ved like. To år brukte han på en avtale med Nederland, og det er to år han ikke brukte på å bygge nye fengselsplasser her i Norge, hevdet Tajik og la til:

- Det hadde vært mulig å løse kapasitetsbehovet i Norge heller enn å leie fengselsplasser i Nederland.

Patos og ettermæle Hver av disse plassene Norge leier koster i overkant av 3000 kroner per døgn.

Også Kari Henriksen (Ap) fikk fram latteren i Stortinget da hun ba om svar Anundsen.

- President. Jeg skulle virkelig ønske at justisministeren hadde like mye patos i stemmen, og var like engasjert når han snakker om kvinner i fengsel, som når han snakker om eget ettermæle, sa Henriksen. 

- 4,5 milliarder i etterslep Anundsen virket knapt til å tro sine egne ører da han svarte på kritikken fra Tajik og Henriksen. Justisministeren hevdet de rødgrønne etterlot seg et eneste stort rot innen kriminalomsorgen da de ga fra seg makta i 2013.

- Vi overtok 4,5 milliarder i vedlikeholdsetterslep i norske fengsler. Vi måtte først løse det akutte problemet og finne fengselskapasitet andre steder. Heldigvis har vi en veldig kreativ regjering som fant en løsning for å sikre nedbygging av soningskøen, sa Frp-toppen.

- Soningskøene er halvert. Før tok det tolv måneder å få soningsplass, nå tar det seks, syv måneder. Dét er handlekraft, det, la Anundsen til.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!