Tak blåser av, trær faller overende vinden tar seg opp

Nå herjer vinterstormen Vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vinterstormen meteorologene har meldt herjer nå på vestlandet. Tak har blåst av bygg, trær faller overende og det er ekstremt vanskelige kjøreforhold.

Både riksvei 7 over Hardangervidda og E 134 over Haukelifjell ble ved 14-tiden søndag stengt. Riksvei 7 vil tidligst åpne igjen på julaften.

- Det blåser godt, spesielt i fjellet og langs kysten. Kalde temperaturer, tørr snø og sterk vind gir mye snøfokk og dårlig sikt, sier Espen Biseth Granan, meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

For politiet i Rogaland har dagen vært hektisk. Det meldes om flere trær og andre gjenstander som har måttet gi tapt for vinden, og politiet er frustrert over byggeplasser som er dårlig sikret.

«Oppfordrer alle byggeansvarlige på utsatte byggeplasser i distriktet om å sjekke fare for løse gjenstander. Vi mottar en strøm av meldinger!»

Økt beredskap «Nye Solasplitten fra E-39 må stenges grunnet stor strøm av løse gjenstander fra byggeplasser m.m.» melder politiet. Også taket på en Rimi-butikk på Jørpeland er i ferd med å løsne.

Det er i fjellet stormen herjer som verst, og Røde Kors har økt beredskap ved fjellovergangene.

- Vi er klar for innsats ved de kritiske fjellovergangene når alarmen går. Hjelpekorpsene på de mest utsatte stedene har økt beredskap, og følger godt med på utviklingen i værforholdene, sier Jahn Petter Berentsen, distriksrådleder for Hordaland Røde.

Espen Biseth Granan ved Meteorologisk Institutt forteller at stormen og den kraftige vinden vil fortsette gjennom natta, men at den vil bli betydelig bedre på i morgen.

- Vestlandet vil fortsatt få en god del vind i morgen, men det blir mindre av den. Det blir også mindre nedbør, og forhåpentligvis bedre kjøreforhold. Temperaturene vil holde seg ganske uendret, sier Granan.

LANGE KØER: Hvis du skal ut å kjøre i dag må du regne med lange køer flere steder. Her fra E-39 mellom Kristiansand og Søgne tidligere i desember.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LANGE KØER: Hvis du skal ut å kjøre i dag må du regne med lange køer flere steder. Her fra E-39 mellom Kristiansand og Søgne tidligere i desember. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Det blir helt klart hvit jul veldig mange steder.

Stengte fjelloverganger Jeanette Andresen i Statens vegvesen opplyser at flere fjelloverganger er stengt, og anbefaler folk som skal kjøre i fjellet om å ta med seg mat i bilen, og fylle tanken full.

- Flere fjelloverganger er stengt på grunn av snø og sterk vind som blåser i sterk kuling eller full storm. Det er veldig vanskelige og utfordrende kjøreforhold nå, sier Andresen.

- Hold køen og hold avstand. Hvis du skal opp i fjellet anbefaler jeg å ta med mat og varme klær, og ikke glem å fylle tanken helt full. Når først været er som det er kan det være greit å prøve å gjøre turen så hyggelig som mulig, sier Andresen.

Her er det kolonnekjøring:

Riksvei 13 over Vikafjellet, riksvei 7 over Hardangervidda og europavei 134 over Haukelifjell og riksvei 13 er det fra søndag morgen startet kolonnekjøring. Riksvei 13 var tidligere søndag morgen midlertidig stengt.

I nord er både fylkesvei 888 mellom Bekkarfjord og Hopseidet og fylkesvei 98 over Ifjordfjellet i Finnmark steng på grunn av uvær.

KRAFTIG VIND: Vinden skaper store problemer i rogaland, hvor tak har blåst av og trær blåst overende. Her fra riksvei 45 ved Dirdal rundt klokka 14 lille julaften. Foto: Statens vegvesen
KRAFTIG VIND: Vinden skaper store problemer i rogaland, hvor tak har blåst av og trær blåst overende. Her fra riksvei 45 ved Dirdal rundt klokka 14 lille julaften. Foto: Statens vegvesen Vis mer