KREFTFREMKALLENDE: Take-away-esker og drikkekopper kan inneholde kjemikaliet styren. Styreneksponering øker risikoen for blodkreft. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
KREFTFREMKALLENDE: Take-away-esker og drikkekopper kan inneholde kjemikaliet styren. Styreneksponering øker risikoen for blodkreft. Foto: Sigurd Fandango/DagbladetVis mer

Take-away-esken kan være kreftfarlig

Styren er ført opp på lista over stoffer som kan gi kreft hos mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Amerikanske helsemyndigheter har ført opp kjemikaliet styren, som blant annet kan finnes i engangskopper og i take-away-emballasje, på lista over kjemikalier som kan føre til kreft hos mennesker, skriver HealthDay.

Fredag tilførte det amerikanske helsedepartementet styren og fem andre kjemikalier på lista som nå teller 240 stoffer som trolig kan gi kreft.

Styren er et mye brukt kjemikalie, og finnes blant annet i isolasjon, glassfiber, plastikkrør, bildeler, drikkekopper og matemballasje.

Leukemirisiko Laboratorieundersøkelser har vist at styreneksponering kan føre til skade på hvite blodlegemer og lymfer, og at stoffet kan øke risikoen for utvikling av blodkreft.

Helsemyndighetene i USA framholder at det ikke er grunn til panikk. Styreneksponeringen fra drikkekopper og matemballasje er ikke stor sammenliknet med eksponeringen røykere får.

En studie har vist at sigarettrøyk gir ti ganger så høy styreneksponering som noen annen eksponeringskilde.

Industrien bekymret Også det kreftfremkallende stoffet formaldehyd ble ført opp på den amerikanske kreftlista forrige fredag. Bransjeorganisasjoner er ikke særlig fornøyd med at styren og formaldehyd stemples som kreftfarlig.

- Det vil skremme arbeidere og naboer til fabrikker unødig, og vil bremse utviklingen av nye produkter, sier talsmann for the American Composites Manufacturers Association, Tom Dobbins til The New York Times.

- Våre selskaper er primært små bedrifter, og dette gå ut over jobber og økonomi, sier Dobbins.

Det føderale helsepanelet i USA maner til ro.

- At et stoff blir ført opp på lista, betyr ikke i seg selv at det vil føre til kreft, sier direktør John Bucher i National Toxicology Program.

Han understreker at flere faktorer vil spille inn, som eksponeringstid og individuelle tålegrenser.