Takeaway-moms på morsmelk

Mødre som kjøper morsmelk fra Morsmelksentralen på Ullevål, slipper unna med takeawaymoms på 12 prosent. Årsak: Morsmelksentralen blir tydeligvis definert som et serveringssted!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis er det full moms på morsmelk, men siden «Næringsmiddelet ikke skal fortæres på stedet», slipper mødrene nå unna med 12 prosent moms. Morsmelk blir definert i samme kategori som takeawaymat. Daglig leder ved Morsmelksentralen på Ullevål sykehus undres over at virksomheten hennes sidestilles med et serveringssted.

Frossen vare

- Melka er jo frossen. Folk måtte sitte i timevis og vente på tining dersom de skulle komme hit med barna og innta morsmelka her, sier Inger Foshaugen .

Hun tar imot cirka 2500 liter morsmelk årlig. Hun har 83 givere hittil i år og selger den næringsrike råmelka for 274 kroner og 40 øre literen. Kjøpere finnes på andre sykehus der melka brukes som ernæring og medisin til for tidlig fødte barn. Private kan også handle på Morsmelksentralen.

Foshaugen har ikke fått skriftlige retningslinjer fra sykehusledelsen siden 1996. Da momsreformen ble innført i fjor, måtte hun selv etterlyse regler for fakturering av moms.

- Da jeg tok det opp med økonomiavdelingen, måtte jeg jo si meg enig i at melka ikke fortæres på stedet, sier hun lattermildt.

Dagbladet prøvde å få en forklaring på begrunnelsen.

Regnskapsavdelingen på Ullevål sier at de konfererte med Finansdepartementet og prøvde å gjøre dette «etter boka».

De henviser videre til Finansdepartementet, der vi blir henvist videre til Skattedirektoratet.

I Skattedirektoratet er neimen ikke seniorrådgiver Stein Carlsen sikker, han heller.

- La oss anta at morsmelk er å anse som et næringsmiddel, sier han.

Næringsmiddel?

Carlsen uttaler seg på generelt grunnlag og tør ikke fastslå at det er et næringsmiddel.

- Men næringsmidler skal selges med 12 prosent moms, sier han og henviser til paragraf 7.a.

Men den ene paragrafen slår den andre i hjel. Litt lenger ned i forskriftsbunken finner vi ' 4 jf. ' 2. Der står det at melk ikke er å anse som næringsmiddel før den omsettes fra meieri.

Men er Morsmelksentralen et meieri...?

FAST LEVERANDØR: Linn (5 md.) er ikke alene om å nyte mammas godvarer. Siste ukes produksjon, 3,5 liter morsmelk, står ferdig pumpet, frosset og klar til levering. Ingunn Løvgren Bock har levert 77 liter og tjent over 10.000 kroner siden august.