Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tåkelegger løslatelsen

BOGOTA/OSLO (Dagbladet): Et tåkete slør legges nå over prosessen som førte til at Stein Vatne i går ble satt fri av ELN-geriljaen i Colombia. Spørsmålet om det er betalt løsepenger benektes på det sterkeste både av Vatnes arbeidsgiver Skanska og av norsk UD.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDs Tom Tyrihjell, som fra norsk side har ledet arbeidet i Bogota med å få Vatne fri, gir følgende forklaring på hva som har skjedd.

- Det er summen av all innsats, både det Skanska og det norske myndigheter har gjort, som har gitt resultater, sier han.

Stein Vatne sier selv at det er godt diplomati som ligger bak hans løslatelse. Uten at han vil gå nærmere inn på spørsmålet.

- Vi takker colombianske myndigheter, norsk UD, Røde Kors, Den katolske kirken, og alle som har hjulpet til, sier Skanskas ansvarlige for Latin-Amerika, Bertil Johansson.

Takksigelsene og forsikringene om at det ikke er betalt løsepenger stemmer imidlertid ikke med hva den fengslede ELN-leder Felipe Torres sa til Dagbladet i juni.
Torres sa han trodde kidnappingen av Vatne var «økonomisk begrunnet», og at ELN har som strategi å straffe multinasjonale selskaper i Colombia ved enten å kidnappe dem, eller å kreve beskyttelsespenger.

10- 20 millioner kroner skal være den lokale markedsverdien på et vestlig gissel.

Norges ambassadør i Venezuela og Colombia, Bjørnar S. Utheim, sier dette til Dagbladet:

- Vi vet ikke om det var penger med i spillet. Vi fra myndighetenes side har i hvert fall ikke vært involvert på den måten.

Han understreker at man fra myndighetenes side har jobbet intenst med de politiske kanalene, både myndighetenes og geriljaens. Norge har også framhevet at landet kan bidra til en dialog mellom myndighetene og geriljaen dersom begge parter vil det.

Det som er sikkert, er at både myndigheter og internasjonale selskaper i det lengste vil benekte at løsepenger er betalt i en kidnappingssak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!