ORKAN: «Maria» feide natt til tirsdag 19.september over den lille karibiske øya Dominica. Statsministeren der opplevde selv kreftene, og forteller at vinden tok hustaket hans. Video: CNN. Foto: Nasa / Ap / Scanpix. Vis mer

Ny stororkan: Maria

- Taket er borte. Jeg er fullstendig i orkanens vold. Huset fylles med vann...

Øya Dominica er akkurat «brutalisert» av den nye orkanen Maria, og fortsetter å være en «veldig farlig orkan».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under orkanen Irma var det flere som la merke til statsministeren på den lille øya Dominica, Roosevelt Skerrit. Den smilende statsministeren var stadig på sosiale medier og holdt live-opptredener om orkanens herjinger.

Voldsomt!

I natt, norsk tid, kom så orkanen Maria til Dominica:

REDDET: Statsminister på Dominica, Roosevelt Skerrit, har fått merke den nye orkanen, Maria, på kroppen. I natt, norsk tid, rev orkanen av taket på huset hans, mens Skerrit oppdaterte på sin Facebook-side. Så begynte vannet å stige, men så ble Skerrit reddet. Bildet er fra 2005, etter at Skerrit hadde stemt. Foto: Chris Brandis / Ap / Scanpix
REDDET: Statsminister på Dominica, Roosevelt Skerrit, har fått merke den nye orkanen, Maria, på kroppen. I natt, norsk tid, rev orkanen av taket på huset hans, mens Skerrit oppdaterte på sin Facebook-side. Så begynte vannet å stige, men så ble Skerrit reddet. Bildet er fra 2005, etter at Skerrit hadde stemt. Foto: Chris Brandis / Ap / Scanpix Vis mer

«Absolutt ingen søvn for noen i Dominica. Jeg tror mine innbyggere har opplevd en god del ødeleggelser», skrev Skerrit på sin Facebook-side i 02.30-tida, norsk tid.

Ekstremværet traff land kort tid etter at det ble oppgradert til en kategori 5-orkan. Ikke lenge etter kommer en ny oppdatering:

«Voldsomt! Voldsomt! Voldsomt!», skriver han en liten time etter.

Så er det tydelig at orkanen er på vei mot Skerrits hus.

- Taket mitt er borte. Jeg er fullstendig i orkanens vold. Huset fylles med vann.

Men så, like etter:

- Jeg har blitt reddet.

Ber om hjelp

Statsminister Roosevelt Skerrit ber nå om hjelp for sitt ødelagte øyrike:

«De første rapportene forteller om store ødeleggelser. (..) Min største frykt denne morgenen er at vi vil høre om store fysiske skader og mulige dødsfall etter det voldsomme uværet».

Skerrit forteller at ekstremværet har ødelagt alt som kan kjøpes for penger av øystatens 72 000 innbyggere, og ber nå om «alle former for hjelp».

«Akkurat nå er alt fokus på å redde mennesker. Men, etter dette vil vi trenge hjelp», skriver statsministeren på sin Facebook-side og ber om at vennlige nasjoner og organisasjoner kan bidra.

- Veldig farlig orkan

IRMA: Satellittbilder fra Digital Globe avslører viser orkanen Irmas enorme ødeleggelse i De karibiske øyene. Video: NASA / CNN Vis mer

Det amerikanske orkan-senteret (NHC) hadde på forhånd bedt innbyggerne om å iverksette tiltak for å sikre liv og eiendom umiddelbart, og beskriver uværet som «livsfarlig».

NHC melder nå at «Maria fortsetter å være en veldig farlig orkan etter å ha rast over Dominica», ifølge The Guardians live-blogg.

Orkanen Maria har nå passert og «brutalisert» Dominica, og er på vei mot - og kan være en fare - øyene Guadeloupe, Montserrat, Jomfruøyene, Puerto Rico med flere, ifølge orkan-senteret.

Vindkastene har gått noe ned (fra 260 kilometer i timen til 250), som igjen betyr at US National Hurricane Center nå mener at Maria er gått fra å være en orkan på nivå fem til å bli en orkan på nivå fire. Men de advarer like fullt:

«Maria fortsetter å være ekstremt farlig og kan igjen bli orkan når den nærmer seg Jomfruøyene og Puerto Rico».

Venter på ekstremværet

Det er utstedt orkanvarsel for Guadeloupe, Dominica, St. Kitts, Nevis, Montserrat, Martinique, De amerikanske Jomfruøyer, De britiske Jomfruøyer og øyene Vieques og Culebra utenfor Puerto Rico.

Orkanen er ventet å være svært farlig når den tirsdag kveld og onsdag nærmer seg Puerto Rico og jomfruøyene.

I tillegg til det som kan være livsfarlige vindkast, vil stormen også kunne forårsake farlige bølger, oversvømmelser og jordskred.

Storbritannia, Frankrike og Nederland ble sterkt kritisert for ikke å ha hjulpet de karibiske øyene fort nok da orkanen Irma inntraff forrige uke. De tre landene bruker nå store ressurser på sikkerhetstiltak før Maria når land, skriver NTB.

- Vi forbereder oss på alt, og forbereder oss på det verste, sier Chris Austin, leder for Storbritannias militære innsatsgruppe som ble satt i gang etter Irma.