Taket kollapset: - Kunne mistet livet

Mia Gjerdrum Helgesen opplevde natt til tirsdag at taket i atelieret hun leier av Oslo universitetssykehus kollapset. Helgesen reagerer på at bygget er mer forfallent enn hun har fått forespeila.

KOLLAPSET: Slik så det ut da kunstneren Mia Gjerdrum Helgesen besøkte atelieret sitt tirsdag morgen. - Så ut som det var gått av en bombe der, sier hun. Foto: Privat
KOLLAPSET: Slik så det ut da kunstneren Mia Gjerdrum Helgesen besøkte atelieret sitt tirsdag morgen. - Så ut som det var gått av en bombe der, sier hun. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Billedkunstner, skulptør og grafiker Mia Gjerdrum Helgesen har de siste seks åra hatt atelier i et av de gamle sykehusbyggene på Dikemark i Asker, som hun leier av Oslo universitetssykehus.

Natt til tirsdag ble hun oppringt av Sector Alarm, som fortalte at brannalarmen var utløst. Det viste seg at brannalarmen hadde gått av på grunn av støvrøyk, som følge av at taket hadde kollapset.

- Det som skjedde i natt var overraskende. Det var først da jeg mottok de første bildene at jeg skjønte hvor ille det var, forteller Helgesen til Dagbladet.

Saken ble først omtalt i Budstikka.

Gjennom natta hadde hun god kontakt med brannvesen og vektere som var på stedet, og som blant annet gikk gjennom bygget for å sjekke at det ikke hadde oppholdt seg mennesker der.

- Kunne mistet livet

Selv hadde Helgesen vært i lokalet bare timer før taket gikk i bakken.

- Jeg kunne mistet livet i går, og det sitter hardt i, i dag. At det skulle være farlig å oppholde seg i bygget var det vel ingen som hadde forutsetninger for å tro, sier hun.

Helgesen leier til sammen rundt 120 kvadratmeter, sammensatt av to rom. I tillegg til henne er det omkring 30 andre som bruker bygget.

- Det er tragisk at man er i et leieforhold hvor bygget er mer forfallent enn det man har fått forespeila, og at det skal gå utover sikkerheten. Dette har tragiske følger for alle.

TAPT KUNST: Helgesen har jobbet med en kunstutstilling som skulle være klar i august. Nå har hun mest sannsynlig mistet alt hun har jobbet med det siste halve året. Foto: Mona Nordøy
TAPT KUNST: Helgesen har jobbet med en kunstutstilling som skulle være klar i august. Nå har hun mest sannsynlig mistet alt hun har jobbet med det siste halve året. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Helgesen har ikke fullstendig oversikt over de materielle skadene ennå, men anslår at kunst til mellom en halv million og 700 000 kroner har gått tapt.

- Taket er sprøytet med betong og veldig tungt. Jeg vil tro det meste som ligger under er ødelagt. Alt rundt er knust, pluss at lokalet er støvet ned.

I sjokk

Helgesen har i et halvt år jobbet mot en kunstutstilling som skulle være klar i august. Hun har nå mistet seks måneders verk, samt arbeidstid, forteller hun. I tillegg er utstyr og verktøy gått tapt.

- Det er kjempetragisk. Jeg blir utrolig forsinket. Det ble veldig voldsomt, så jeg er fortsatt litt i sjokk. Nå står jeg uten arbeidsplass og ingen plan for å løse det, sier hun.

FRARÅDER BRUK: Utleier har tirsdag beklaget hendelsen og fraråder å oppholde seg i bygget før en utredelse er blitt gjort. Foto: Privat
FRARÅDER BRUK: Utleier har tirsdag beklaget hendelsen og fraråder å oppholde seg i bygget før en utredelse er blitt gjort. Foto: Privat Vis mer

Billedkunstneren har i løpet av dagen vært i dialog med utleier gjentatte ganger. Utleier har beklaget hendelsen og oppdatert på hva som skjer videre.

- Forsikringsselskapet skal inn å taksere skadene, men det tar tid. Alle andre ble også engstelige, så bygget skal utredes. Utleiesjefen har nå frarådet andre å bruke bygget før dette er gjort. Det er det minste de kan gjøre, avslutter Helgesen.

Til Avisa Oslo sier kommunikasjonsrådgiver ved Oslo Sykehusservice, Katrina Chamberlain, at det er skader på himling og inventar i det aktuelle rommet.

- Vi har sikret bygget og kartlegger om det er tilsvarende himlinger i andre lokaler som leies ut på Dikemark, skriver hun i en e-post til avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer