Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Taket nådd for KrF

Kristelig Folkeparti går kraftig tilbake, mens Ap gjør et solid hopp fram på MMIs politiske barometer for februar. Målingen er tatt opp i samme tidsrom som Arbeiderpartiet kom på banen med sitt alternative opplegg til kontantstøtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KrF går tilbake med 3,3 prosent siden forrige måling, mens Ap går fram med 2,5 prosent til 33,5 prosent.

KrF hadde sist måned den høyeste oppslutning noensinne på MMIs målinger - med 20,3 prosent - og er med dagens 17 prosent tilbake i et mer normalt leie.

Liten uttelling

For de øvrige partiene er det beskjedne endringer siden forrige måling.

KrFs regjeringspartnere, Sp og Venstre, får heller ikke denne måneden noen synlig og etterlengtet uttelling for regjeringssamarbeidet.

Sp får en oppslutning på 7,6 prosent, mot 7,4 prosent i januar. Venstre går tilbake fra 4,5 til 4,1 prosent, og beveger seg igjen faretruende nær sperregrensen.

Situasjonen blir enda mer alvorlig hvis man ser på bakgrunnstallene fra MMI. De viser at partilojaliteten til Venstre og Sp er den dårligste og tredje dårligste blant samtlige partier. Mens lojalitetsprosenten for Ap er på 88 prosent, er den helt nede på 76,5 prosent for Venstre og 78,4 prosent for Sp.

Sp mister flest stemmer til KrF, mens Venstres velgere fra valget i høst går til Frp, Ap og KrF.

Men samlet sett er oppslutningen om Bondevik-regjeringen sterkere nå enn ved valget. Mens de tre partiene ved stortingsvalget i høst hadde en oppslutning på 26,1 prosent, har de samme partiene nå en samlet oppslutning på 28,7 prosent.

Svak framgang

Høyre og Frp går begge fram med 1,2 prosent på MMIs februar-måling.

I januar måtte Høyre-leder Jan Petersen konstatere at oppslutningen om partiet sank til et historisk bunnmål. 11,1 prosent på MMI/Dagbladets måling var den laveste oppslutningen partiet har hatt. I februar kryper Høyre opp på 12,3 prosent, men ligger fortsatt langt bak både Frp og KrF.

Frp får en oppslutning på 16,7 prosent, mot 15,5 prosent i januar.

SV går også tilbake på dagens måling, fra 7,2 til 6,4 prosent.

Kontantstøtten

MMI-målingen er foretatt mandag til torsdag denne uka. Det er i samme tidsrom som Ap-ledelsen kom på banen med sin foreldrepermisjonspakke, som et alternativ til regjeringens kontantstøtte.

Kontantstøttekrigen mellom Ap og KrF har vært ukas store politiske sak. Det er likevel ingenting i MMIs tallmateriale som gir grunnlag for å si at Ap's framgang og KrFs tilbakegang på dagens måling skyldes denne spesielle saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!