Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takhøyde på 160 centimeter: Kokker måtte jobbe med bøyd rygg i Stavanger-restaurant

To menn er siktet for menneskehandel. Politiet raidet restaurant i Stavanger lørdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Den indiske restauranten YummyIndia i Hospitalsgata i Stavang er var nesten full av spisegjester da sivilkledde polititjenestemenn kom inn døra lørdag kveld i 21.00-tida. En nøye planlagt aksjon var på gang etter mistanke om menneskehandel og tvangsarbeid.

Politiet fant straks én av innehaverne. De tok kontroll over mannen i et hjørne. Samtidig var det en tjenestemann som sikret seg personallisteboka som skal føres over alle ansatte som er på jobb hver dag.

Deretter gikk de rundt til gjestene for å informere om at de gjennomførte en kontroll med stedet i samarbeid med Arbeidstilsynet. Gjestene fikk tid på seg til å spise opp før de måtte forlate restaurantlokalene. De siste gjestene var ute etter 20 minutter.

Fem ansatte Polititjenestemennene snakket lavt og beveget seg rolig rundt i lokalet før de gikk inn i kjøkkenavdelingen. Der fant de fem ansatte som laget mat, serverte og tok seg av oppvaska.

I lokalene manglet det pauserom og garderoberom for de ansatte, begge deler brudd på reglene. Vaskerommet var rundt en kvadratmeter stort.

Den groveste feilen, som sikkert vil bli påpekt i Arbeidstilsynets rapport, var likevel takhøyden i den største delen av kjøkkenet. Kokkene måtte jobbe duknakket og med krum rygg under et tak som var bare 160 centimeter over gulvet. Mye søppel var lagt igjen på gulv og i hjørner. Bestikk og fat fra vaskemaskinen var plassert på gulvet.

I handjern Politiet samtalte med de ansatte og spurte etter legitimasjonspapirer. En kar fra Afghanistan sa at han ikke hadde med seg papirene, og at han heller ikke hadde jakke. Han oppga et navn som ikke stemte. Etter en stund kom en av tjenestemennene med papirene hans, som han hadde funnet i ei jakke. Papirene var utstedt i Italia. Han ble påsatt handjern og ført ut i en bil. Politiet måtte sjekke om han har lovlig opphold og arbeidstillatelse i Norge.

HAR SIKTET TO:  Politibetjent og fagleder for menneskehandel Narve Toppe bekrefter at politiet har siktet to personer for menneskehandel. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HAR SIKTET TO: Politibetjent og fagleder for menneskehandel Narve Toppe bekrefter at politiet har siktet to personer for menneskehandel. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Den ene innehaveren, som var i restauranten, ble også tatt med til politihuset i Stavanger. Det ble også de fem ansatte. Alle måtte forklare seg om hvordan arbeidsforholdene deres har vært.

To siktet Samtidig pågikk en aksjon mot en bolig der en annen innehaver av restauranten hadde bopel sammen med sin familie.

- Vi har pågrepet to personer som er oppført som innehavere av restauranten. De er siktet for menneskehandel og tvangsarbeid, sier Narve Toppe, som er leder for menneskehandel-gruppa i Rogaland politidistrikt.

Politiadvokat Karen Mork i Rogaland politidistrikt sier at de to siktede vil bli framstilt for varetektsfengsling tirsdag.

- Vi vil begjære dem varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. De to første ukene ønsker vi å ha dem i full isolasjon. Dette begrunner vi med at det er bevisforspillelse i saken, sier politiadvokat Karen Mork.

Nekter straffskyld Advokat Anne Kroken sier på vegne av den ene innehaveren, en kvinne, at hun stiller seg helt utforstående til siktelsen.

- Min klient motsetter seg fengsling i morgen. Hun har gitt en forklaring i avhør med politiet, og sier at hun kan vise til fyldig dokumentasjon for at virksomheten drives i henhold til gjeldende regler. De ansatte skal ha gitt uttrykk for det, skriver advokat Kroken i en SMS til Dagbladet.

RAZZIA: Politiet i Stavanger gjennomførte en razzia mot denne restauranten lørdag kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
RAZZIA: Politiet i Stavanger gjennomførte en razzia mot denne restauranten lørdag kveld. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Advokat Odd Rune Torstrup er oppnevnt som forsvarer for den andre siktede. Han opplyser om at han hadde et møte med sin klient på politihuset i går kveld.

- Han nekter straffskyld i forhold til siktelsen, og opplyser at han har ivaretatt sine arbeidstakere på en utmerket måte. De har ovenfor han uttrykt tilfredshet med arbeidsforholdet. Han motsetter seg varetektsfengsling. Av hensyn til etterforskningen vil jeg ikke gi ytterligere opplysninger, skriver Torstrup i en SMS.

- Kan være offer En afghaner som jobbet i restauranten, er tatt vare på av politiet.

- Han kan være offer for menneskehandel. Dette er noe vi undersøker nærmere, sier Karen Mork.

Politiet kan ikke utelukke at det er flere fornærmede personer i denne saken. Det skal etterforskningen bringe klarhet i.

Politiet aksjonerte mot restauranten etter å ha mottat informasjon om spesielt dårlige arbeidsforhold for de ansatte i restauranten.

PÅGREPET: Politiet tok med ledelse og ansatte til politihuset for avhør. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
PÅGREPET: Politiet tok med ledelse og ansatte til politihuset for avhør. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

- Vi gjorde våre egne undersøkelser, og så at det kunne være menneskehandel inne i bildet, altså tvangsarbeid der noen har jobbet og vært i en sårbar situasjon. Gjennom avhør av vitner, mulige ofre og de to siktede vil vi finne ut hva som har skjedd her, sier Narve Toppe.

Regiondirektør Borghild Lekve i Arbeidstilsynet sier at rapporten etter tilsynet vil bli gjennomgått før det vil bli besluttet å gjøre nødvendige grep overfor restauranten.
 

LAVT UNDER TAKET: Etter at arbeiderne var tatt ut, ble kjøkkenet inspisert. Takhøyden i store deler av kjøkkenet var bare 160 centimeter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LAVT UNDER TAKET: Etter at arbeiderne var tatt ut, ble kjøkkenet inspisert. Takhøyden i store deler av kjøkkenet var bare 160 centimeter. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer