- Takk for alt det fine du ga oss

Familie og venner tok et siste farvel med Johanne Zhangjia Ihle-Hansen (17).

RØRENDE BISETTELSE: Bærumsordfører Lisbeth Hammer Krog setter ord på hvordan det var å være tilstede under Johanne Zhangjia Ihle-Hansens bisettelse i Haslum kapell. Reporter: Øystein Andersen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

BÆRUM/OSLO (Dagbladet): 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept av sin stebror, terror- og drapssiktede Philip Manshaus, 10. august i år.

I dag ble hun bisatt i kapellet ved Haslum krematorium i en livssynsåpen seremoni, som er åpen for alle som ønsket å dele dagen med familien.

Seremonien ble innledet med Eric Claptons «Tears in Heaven», før gravferdstaler Henrik Syse startet sin minnetale.

GAVER: Antirasistisk senter fikk donasjoner etter bisettelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GAVER: Antirasistisk senter fikk donasjoner etter bisettelsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kreativ

- I dag skal vi holde hverandres hender. Et helt liv kan vare i 17 år eller som vi aller helst vil, i 70-80 år. Uansett er det et helt liv. Levd som ingen annen. I dag skal vi minnes en som levde som ingen annen, og som levde et helt liv, sier Syse.

Han forteller om Ihle-Hansens oppvekst og personlighet. At hun var ei jente som turte å si fra om urettferdighet, og som var seg selv.

- Familien har bedt meg formidle noen ord og tanker om Johanne denne dagen. Hennes mamma og pappa forteller om en lite krevende jente. Som samvittighetsfullt gjorde sine lekser og sitt arbeid. Hun var klok og omtenksom. Venner forteller om en trygg venn med mange framtidsplaner, men som likevel maktet å leve i nået.

Syse beskrives henne som kreativ, og opptatt av film og bilder. Han sier at hun så på sminkevideoer og hadde en kjærlighet for asiatisk mat.

- Hun var opptatt av det som skjedde i Hongkong og kampen for friheten der, sier Syse.

Han forteller at 17-åringen var opptatt av musikk, noe som er grunnen til at det ble framført flere musikalske innslag under seremonien. Blant annet framførte faren låta «Till there was you» av The Beatles.

BEGRAVELSE: Jøran Kallmyr holdt tale ikke bare til familie og pårørende under Johanna Zhangjia Ihle-Hansens bisettelse. Han holdt tale også til samfunnet. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Dyp bunn

- Kjære vakre, Johanne. Jenta vår. Du var et stille vann med en dyp bunn som rommet så mye godhet og klokskap, som du delte, sier moren i bisettelsen.

- Vi bærer din sorg over en tapt framtid, med alle dine planer og forventninger til livet du elsket. Vi bærer vår sorg over tapet av deg og kjenner et enormt savn. Vi takker for alt det fine du ga oss. Vi skal fortsette og leve ærlige og verdige liv for din skyld, slik du hadde ønsket, sier hun.

Videre leste moren opp et dikt om en sommerfugl som skal fly avgårde.

SISTE FARVEL: Mange møtte opp for å ta et siste farvel med Johanne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SISTE FARVEL: Mange møtte opp for å ta et siste farvel med Johanne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Etter moren talte ei venninne av Ihle-Hansen. Hun var tydelig preget under sin tale.

- Sist gang jeg talte til deg var under konfirmasjonen din. Vi tilbrakte tid i stallen sammen og lærte mye av hverandre. Vi overnattet hos hverandre hele tida, sier hun.

Hun forteller om sommerferier de har tilbrakt sammen, med båtturer og is-spising.

- Jeg har så mange gode minner om deg og alt vi gjorde sammen. Da jeg så deg ligge på bordet på Rikshospitalet følte jeg at der lå barndommen min. Du har vært en som alltid har vært der og nå er du ikke her lenger. Det er helt absurd at jeg ikke kan ringe deg lenger.

- Vi var der for hverandre når det gjaldt. Det var en trygghet for meg å vite at du alltid var der. Og nå er du ikke her lenger. Jeg er forvirra og lei meg. Det gir ikke mening. Det er så bortkastet og så urettferdig. Om jeg kunne gitt deg en siste beskjed vil jeg takke for min barndom. De minnene vil jeg alltid ha. Takk, Joey. Jeg savner deg så mye, sier venninna.

BLOMSTER: Det var lagt ned flere blomsterkranser, blant annet fra skolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLOMSTER: Det var lagt ned flere blomsterkranser, blant annet fra skolen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Justisministeren talte

17-åringens favorittsang, Passengers «Let her go», ble spilt av etter venninnas tale. Fellessangen under bisettelsen var «Barn av regnbuen».

Blant de som deltar i bisettelsen er justisminister Jøran Kallmyr og de to heltene fra Al Noor-moskeen, Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javes, som fikk stanset Philip Manshaus i terrorforsøket.

- Vi er her i dag for å ta et siste farvel med Johanne som brått og altfor tidlig ble fratatt livet. Jeg kjente ikke Johanne, men vet at hun var elsket og verdsatt. Dette er en tung dag, sier justisminister Jøran Kallmyr.

- Som samfunn har vi mistet et ungt menneske på terskelen til det voksne livet. Som samfunn levde vi ikke opp til verdiene om at alle skal være trygge. Jeg vil takke Johannes familie som lar oss andre dele sorgen, sier han.

Han snakker om at åpenhet, slik familien til Johanne har vist, kan bidra til et tryggere samfunn.

- Dere har gitt rom for styrke og forsoning, der det ville vært lett å ty til mistenkeliggjøring. Vi må fortsette arbeidet med å gjøre Norge til et trygt og åpent samfunn for alle mennesker, sier justisministeren.

SE TV: Johanne Zhangjia Ihle-Hansen ble drept lørdag. Rektor ved skolen hun gikk på, forteller at elevene er i sjokk og sorg etter hendelsen. Reporter: Øystein Andersen. Foto: Christian Roth Christensen. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

Ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum sier i sin tale at det er en tilleggssorg i tragedien, og viser til at samfunnets verdier ble utfordret.

- Men samfunnet svarte med et stort «vi». Det er ikke ulikhet vi har opplevd. Det er fellesskap. Omtanken fra det muslimske miljøet bygger opp under vårt felles «vi». Jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse. Hvil i fred, Johanne, sier hun.

LANG KØ: Det var lang kø utenfor kapellet før bisettelsen startet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LANG KØ: Det var lang kø utenfor kapellet før bisettelsen startet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Kø utenfor

Allerede en halvtime før bisettelsen startet, var svært mange i kø utenfor kapellet. Det er også synlig politi på plass.

Amna Moammar i Al Noor-moskeen takker familien for at de får dele sorgen og dagen.

- Selv om noen av oss ikke fikk æren av å bli kjent med Johanne personlig, har vi via venner og familie fått et innblikk i hennes liv. Når en nær og kjær forlater oss etterlater de et tomrom ingen kan fylle, sier hun.

- For flere av oss er hun en helt som trolig avverget at flere liv gikk tapt den dagen. Hun etterlater et tomrom i klasserommet, hos familien og hos samfunnet. De vi elsker drar ikke fra oss. De går ved vår side hver dag, sier Moammar.

Bisettelsen ble avsluttet med sangen «Candle in the wind» av Elton John, og gravferdstaler Henrik Syse takket for alle som hadde møtt opp.

- Takknemlighetsgjeld er den eneste gjelden som gjør oss rikere. Sånn sett har vi blitt litt rikere i dag, avsluttet Syse.