- Takk for at jeg slapp å ta mitt liv

Fra cella ringte 39-åringen som mandag tok en hel barnehage som gisler, hjem til TV2-programlederen Per Ståle Lønning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Takk for det du gjorde, Per Ståle, på grunn av deg slapp jeg å ta mitt eget liv, sa gisseltakeren på telefon i går kveld. Telefonen kom helt uventet, innrømmer programlederen. - I sin egen fortvilte situasjon får mannen vite at jeg hadde hatt et voldsomt hardkjør etter programmet. Han bestemmer seg for å ringe meg og beklager at jeg har det slik, sier Lønning. Han legger ikke skjul på at det var en sterk og gripende samtale. - Han takket meg for det jeg gjorde og mente at han slapp å ta sitt eget liv på grunn av at han slapp til i programmet. Det er sterkt, sier Per Ståle Lønning. Advokat Tor Erling Staff, som er gisseltakerens forsvarer, kjenner til at hans klient i går kveld ringte Per Ståle Lønning. - Jeg overhørte ikke samtalen, men vet at han ringte for å takke Lønning, sier Staff.

Råkjør

I går pustet Per Ståle Lønning ut etter at han kom i alles søkelys for å ha sluppet gisseltakeren løs på direkten i «Sentrum». - Jeg har vært journalist i 28 år, men aldri opplevd maken til kjør. I løpet av kort tid fikk jeg over 200 telefoner. Jeg hadde 100 ubesvarte anrop på mobiltelefonen. På det verste hadde jeg 50 telefonanrop i timen, sier Per Ståle Lønning. Han makter ikke å skjule vemodet når han legger til: - Jeg må være så ærlig at det hadde vært hyggelig om en av telefonene hadde vært fra TV2. Men det var ingen av dem.

Tause TV2

Kåre Valebrokk - Per Ståle Lønnings sjef - ringte aldri. Men ringe gjorde andre med tilknytning til TV2, gode venner og kollegaer Stord-mannen har fått etter et langt liv i pressen. De roste ham. - Jeg hadde aldri ventet å få noen telefon av Valebrokk. TV2-ledelsen tar Per Ståle Lønning av lufta om fire programmer. Da er det slutt for «Sentrum», seerne er for gamle, ifølge TV2-ledelsen. - Tenker du på å skifte beite? - Når man har laget en av kanalens og landets mest sette program og så blir fjernet, tenker man selvfølgelig på hva som skjer framover. Jeg har fått henvendelser fra folk som kan gi meg et tilbud, men jeg vil ikke legge skjul på at jeg har hatt det veldig bra i TV2. Det har vært min beste tid i media. Per Ståle Lønning sier han i enkelte uker har hatt over to millioner seere på de tre ukentlige programmene. - Jeg er blitt glad i seerne. I går møtte han mange av dem ansikt til ansikt under 17. mai-feiringen i Oslo, da han fulgte sønnens russeeskapader på nært hold. - Jeg opplevde byturen som en seiersmarsj, opptil 100 ukjente mennesker kom bort og støttet meg for det jeg hadde gjort. Slikt varmer. Per Ståle Lønning stadfestet i går nok en gang at han tenkte nøye over hva han gjorde før intervjuet på direkten med gisseltakeren. - Jeg er ikke etterpåklok når jeg sier at jeg visste det ville gå slik. Mannens mål var å få sagt det han gjorde, når han bare fikk det, ville han sette alle gislene fri. Han holdt ord. Jeg er stolt over at jeg klarte å hjelpe ham. - Du er ikke redd for at andre fortvilte mennesker vil ty til tilsvarende taktikk ? - Nei, for dette skjedde ikke spontant. Jeg fikk først et fortvilet brev fra mannen og før tv-programmet hadde jeg to samtaler med ham mens gisseldramaet pågikk. Etter en nøye overveielse fant jeg ut at han var i en slik helsetilstand at det var forsvarlig å intervjue ham. Gisseltakeren visste politiet ikke ville gi ham noen pressekonferanse, men bare smekke på ham håndjern. Jeg tilbød ham da det han var ute etter. Det var et beskjedent krav når det var snakk om 35 menneskeliv som sto på spill, sier Lønning. Han fortsetter: - Jeg løste saken, det har Staff og gisseltakeren sagt. Jeg begynner også å tro på det.

Informerte sjefer

Per Ståle Lønnings stab informerte også nyhetsledelsen i TV2 i Oslo og Bergen før direktesendingen. «Sentrum»-redaksjonen fikk aldri tilbakemelding om å droppe innslaget. - Og etter programmet var det full jubel i nyhetsredaksjonen over innslaget. - Ingen av disse personene har støttet deg i ettertid, føler du at du er blitt latt i stikken? - Det er lett å bære denne saken alene. harald.haave@dagbladet.no