Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Takk for det. Veldig bra med info. Vi må nok kjøre en test og evaluere denne»

Skrev politidirektoratet da det for andre gang ble påpekt at det billige nasjonale «politialarmsystemet» ikke fungerte i januar 2011. Sjefen sjøl nekter for at hun visste om advarslene.

BLE ADVART TO GANGER:  Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, nå ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet, hevder hun ikke visste at alarmsystemet ikke fungerte selv om Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) advarte mot dette i 2009, i tillegg til at Kripos skrev at systemet ikke fungerte i januar 2011. Hun sluttet i jobben i mars samme år, uten å gjøre noe mer med det påpekte ikke-fungerende nasjonale alarmsystemet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
BLE ADVART TO GANGER: Tidligere politidirektør Ingelin Killengreen, nå ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet, hevder hun ikke visste at alarmsystemet ikke fungerte selv om Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) advarte mot dette i 2009, i tillegg til at Kripos skrev at systemet ikke fungerte i januar 2011. Hun sluttet i jobben i mars samme år, uten å gjøre noe mer med det påpekte ikke-fungerende nasjonale alarmsystemet. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Avgått politidirektør i politidirektoratet (POD) Ingelin Killengreen forklarer til 22. juli-kommisjonen at hun ble overrasket da politiets nasjonale varslingsalarm ikke fungerte 22. juli i fjor.

Dette til tross for at hennes direktorat POD hadde mottatt flere skriftlige advarsler om at alarmssystemet ikke fungerte.

Les hele rapporten her.

Flere sterke advarsler Killengreen var øverste sjef for politiet i Norge i elleve år, til mars 2011. Som direktør hadde hun ansvaret da POD i 2009 innførte et ikke-fungerende nasjonalt varslingssystem - sjøl om de hadde blitt advart mot dette av eksperter i Politiets data- og materielltjeneste (PDMT).

Det ble heller aldri utført noe tilsyn eller test av det nye systemet.

Sjøl Kripos skrev at riksalarmsystemet ikke fungerte, i en e-post til POD i januar 2011.

Dersom et politidistrikt sendte ut en varslingsalarm er det ikke sikkert at politidistriktene i det hele tatt ville motta eller lese meldingene, bekymret Kripos seg.

«Takk for det. Veldig bra med info. Vi må nok kjøre en test og evaluere denne», svarte POD tilbake til Kripos.

Men en slik test fra PODs side ble aldri gjennomført. Det ble heller ikke iverksatt andre tiltak for å rette opp den påpekte svikten, slår 22. juli-kommisjonen fast.

Påpekt allerede i 2004 Etter NOKAS-ranet i Stavanger i 2004 ble det fastslått at det ikke fantes noe nasjonalt varslingssystem i Norge. Det gamle «varslingssystemet» over telefaks skal prioriteres å byttes ut påpekte POD da, ifølge 22. juli-kommisjonens rapport.

I 2005 gir POD Politiets data- og materielltjeneste (PDMT) i oppgave å utarbeide et forslag til en slik alarmløsning innen 1. juni 2005. Forslaget kom derimot først i juni 2006, og blir ikke fulgt opp.

Det skal gå to år før det så blir avholdt et møte om det ikke-eksisterende varslingssystemet. Her ble PDMT bedt om å oppdatere den tekniske delen av sitt forslag, og året etter - i august 2009, ble det reviderte forslaget sendt tilbake.

Da anbefalte PDMT at det nasjonale varslingssystemet skulle bli integrert med politiets operative system, PO.

Forkastet alarmforslag Men dette millionforslaget ble forkastet av POD - som heller ville benytte sin egen løsning, hvor de ville ha «ordinær e-posttjeneste med egne dedikerte PC-er installert på operasjonssentraler og vaktdesker som skulle ha én funksjon: å motta, og sende alarmmeldinger».

Det skulle altså gå fire år fra PDMT fikk oppdraget av POD - til POD så valgte å gå for sitt eget forslag.

PDMT reagerte så med å sende et brev til direktoratet hvor de påpekte at løsningen ikke var god nok, og ikke møtte de kravene som var naturlig å stille til et alarmsystem.

Adlød ordre Advarselen ble oversendt POD i november 2009:

«PDMT anbefaler ikke at tjenesten tas i bruk i politiet i sin nåværende form», skrev ekspertene, som videre skrev at de til tross for dette ville driftsette den nåværende løsningen etter ordre fra POD.

«Det understrekes igjen at PDMT ikke kan ta ansvar for oppetid for denne tjenesten slik den nå er implementert», skrev de videre.

Det går fram av 22. julirapporten at systemet ble ansett som midlertidlig, raskt og at det hadde beskjedne kostnader.

KRASS KRITIKK:  22. juli-kommisjonen skrev i sin rapport at politidirektoratet hadde ansvaret for å innføre et nasjonalt varslingssystem som fungerte. Dette arbeidet ble startet i 2005, da  Ingelin Killengreen var politidirektør. Etter mye fram og tilbake, og ingen handling, blir et alarmsystem innført i 2009, til tross for at det blir påpekt at dette ikke fungerte. Kripos kom med samme dom i januar 2011, men ingenting blir gjort. 22. juli samme år fungerte det heller ikke. Her overrekker Alexandra Bech Gjørv 22.juli-kommisjonens rapport til statsminister Jens Stoltenberg.  Foto: Jo Straube / Dagbladet
KRASS KRITIKK: 22. juli-kommisjonen skrev i sin rapport at politidirektoratet hadde ansvaret for å innføre et nasjonalt varslingssystem som fungerte. Dette arbeidet ble startet i 2005, da Ingelin Killengreen var politidirektør. Etter mye fram og tilbake, og ingen handling, blir et alarmsystem innført i 2009, til tross for at det blir påpekt at dette ikke fungerte. Kripos kom med samme dom i januar 2011, men ingenting blir gjort. 22. juli samme år fungerte det heller ikke. Her overrekker Alexandra Bech Gjørv 22.juli-kommisjonens rapport til statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

«I juli 2010 orienterte POD politidistriktene i et rundskriv, at systemet skal tre i kraft innen 15. september 2010, og ba alle påse at det ble tatt i bruk», fastslår kommisjonen.

Brukte tre måneder Etter at Kripos så advarer mot det samme i 2011, og ingenting skjer, bestemmer Kripos og OPD seg for å gjennomføre en test av det nasjonale varslingssystemet.

De kontakter PDMT en måned før terrorangrepet, og 9. juni gjennomfører de en test hvor de sender ut en alarmmeldnig til alle politidistrikt.

Hvert politidistrikt blir bedt om å svare.

Men responsen var graverende - mens det første politidistriktet brukte ett minutt på å svare, brukte det siste hele tre måneder.

«Så godt som ingen distrikt, responderte med avsendernavn som identifiserte distrikter og i flere distrikter svarte flere personer» og «systemet hadde heller aldri inkludert en varsling av samvirkeaktører, slik som Forsvaret eller PST», heter det i kommisjonsrapporten.

Den avgåtte direktøren har også forklart at hun ville ha PST underlagt hennes ansvarsområde.

- Aldri sett varsel Til tross for alt dette hevder Killengreen i kommisjonsintervjuet at hun var overrasket over at den nasjonale varslingssystemet ikke fungerte.

Hun hevder at løsningen POD bestemte seg for «ble vurdert god nok», at den var midlertidig i påvente at en endelig løsning - som ingen har fått i oppgave å utforme. Killengreen hevder at det var PDMTs ansvar å teste systemet - et system PDMT har advart mot at ikke fungerer.

At både Kripos og PDMT gjorde hennes direktorat oppmerksom på totalmangelen i 2011 var helt ukjent for Killengreen, sier hun i intervjuet.

Ingelin Killengreen ønsker ikke å gi kommentere saken i dag, ifølge hennes kommunikasjonsrådgiver.