- Takk for i dag

- Min tøffeste dag? Nei, det føles ikke sånn akkurat nå. Det har vært en lang dag, men jeg føler at jeg har godt med krefter, sa Kjell Magne Bondevik da han sammen med kona Bjørg kom hjem til terrasseleiligheten på Kolbotn i halv elleve-tida i går kveld, etter et fjorten timers maratonløp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå skal det bli godt å sette seg ned i godstolen, sa Bondevik til den lille forsamlingen pressefolk og fotografer som hadde fulgt ham helt hjem denne første arbeidsdagen etter tre og en halv ukes sykmelding.

Det litt anspente, konsentrerte inntrykket fra åpningen av pressekonferansen var igjen avløst av den avslappede minen som folk forbinder ham med.

Han ville ikke selv bedømme hvordan han hadde klart seg, men kroppsspråket avslørte at han følte en stigende lettelse etter hvert som dagen nærmet seg slutten.

Bondevik røpet at han hadde et videoopptak av selve pressekonferansen, og ville ikke utelukke at han tok en titt på den før han la seg.

Spent Bondevik

Det var med andre ord ikke dagen for å sette de grenser han selv foreskrev som beste medisin. Etter pressekonferanse i regjeringskvartalet bar det til intervju i TV2s «Sentrum» med Per Ståle Lønning. Deretter bar det til Redaksjon 21 og Terje Svabø i NRK. Innimellom noen ord med skrivende journalister. Imøtekommende, tilgjengelig som før.

- Du virket litt tam til å begynne med?
- Jeg var spent før pressekonferansen. Jeg hadde jo vært borte fra dere journalister i tre og en halv uke. Jeg visste også det ville dreie seg mer om sykdom enn om politikk. Men jeg følte meg trygg, og fikk ikke spørsmål jeg ikke hadde regnet med.

- Informasjonsrådgiver Tor Mikkel Wara mener du var litt lite offensiv politisk og at seansen virket litt ulystbetont. Kommentar?

Skarp mot Jagland

- Jeg skjønte på forhånd at uansett hvor mye jeg enn snakket om politikk, så ville journalistene snakke om sykdommen. Jeg valgte derfor å gjøre det kort.

Nå regner han med at sykdomstemaet vil bli avløst av politisk fight. Det var tilløp til gnister da han ble konfrontert med uttalelser fra hovedutfordrer Jagland.

Fra landsstyremøtet i Ap sendte Ap-lederen i går ut klare signaler om at han er klar til å overta makten og at landet har en for svak regjering.

- Hvis Jagland mener å uttrykke mistillit til regjeringen, får han gjøre det med klare ord, sier Bondevik.