- Takk for latteren

Sarah Palin har gått av som Alaska-guvernør, nå spekuleres det i om den tidligere visepresidentkandidatens videre politiske liv er over, eller knapt begynt.

AVSKJED MED PALIN: Sarah Palin vinker til tilskuere under hennes avskjedstale natt til mandag. Palin har gått av som guvernør over 16 måneder før tiden, og Sean Parnell tar over jobben.  (AP Photo/Al Grillo)
AVSKJED MED PALIN: Sarah Palin vinker til tilskuere under hennes avskjedstale natt til mandag. Palin har gått av som guvernør over 16 måneder før tiden, og Sean Parnell tar over jobben. (AP Photo/Al Grillo) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var en stor overraskelse da Sarah Palin tidligere i sommer annonserte at hun trekker seg som guvernør i Alaska fra i slutten av juli. Natt til mandag norsk tid holdt hun sin avskjedstale, over 16 måneder før tida.

Nå tar Sean Parnell stafettpinnen videre som Alaska-guvernør, men det spørs om mediainteressen rundt Parnell kan konkurrere med Palin.

Hva nå?
Det store spørsmålet som nå stilles er hva i alle dager Palin skal ta seg til nå? Det spekuleres i at vi bare har sett begynnelsen på fenomenet og politikeren Sarah Palin. På den andre siden tviles det på at den tidligere visepresidentkandidaten noensinne kan klare å kjempe seg tilbake på den storpolitiske arenaen.

Palins avgang som guvernør før tiden er ikke flekkfri, hun kritiseres blant annet for et mulig lovbrudd. Granskere mener at Palin høyst sannsynlig har brutt Alaskas lover, ved at hun ba om donasjoner til et fond for å dekke advokatutgifter til andre granskninger av henne.

Palin satt opp et fond for å dekke advokatutgifter opp mot 600 000 dollar i forbindelse med den såkalte «Troopergate»-saken. Den da sittende Alaska-guvernøren ble beskyldt for å ha misbrukt sin stilling til å få sparket en politimann som lå i en samværskonflikt med Palins søster.

Fortsatt populær
Da Palin valgte å gi seg, var det fordi det enorme tidspresset, samt tid- og pengeproblemer som følge av flere etiske tvister gjorde at hun ikke fikk utført den jobbet hun ønsket for innbyggerne i Alaska, fortalte hun til CNN.

Sarah Palins kan fortsatt beskrives som en stjerne innenfor republikanske kretser, og ifølge Guardian håper mange av hennes støttespillere at hennes nyvunne frihet fra guvernør-jobben kan hjelpe henne mot et presidentkandidatur i 2012.

PIKNIK I PARKEN: Sarah Palin holdt sin avskjedstale i en park ved Fairbanks i Alaske. Her er mannen hennes Todd Palin med sønnen Trig (AP Photo/Al Grillo)
PIKNIK I PARKEN: Sarah Palin holdt sin avskjedstale i en park ved Fairbanks i Alaske. Her er mannen hennes Todd Palin med sønnen Trig (AP Photo/Al Grillo) Vis mer

Palin står nå uten en politisk hjemmebane å lansere et mulig kandidatur, og at hun kan stemples som en «quitter» vil heller ikke hjelpe henne politisk, påpeker USA-korrespondenten til den britiske avisa Guardian.

Ifølge AP ser nærmere seks av ti amerikanere fortsatt gunstig på Sarah Palin som politiker, så håpet for «ishockeymoren» er ikke helt ute.

Ingen planer lagt
Palins talskvinne, Meghan Stapleton, hevder den tidligere visepresisdentkandidaten ikke har lagt noen fremtidsplaner helt ennå.

- Jeg kan ikke presisere det tydelig nok, men det finnes ingen plan etter 26 juli (dagen Palin sluttet i jobben, journ. anm).

AP melder at Sarah Palin skal skrive ferdig sin biografi, men nektet å omtale spekulasjonen rundt hennes fremtid og spesielt om hun ville lansere et presidentkandidatur i 2012.

«Thanks for the laughs»
I sin avskjedstale natt til mandag norsk tid, snakket Palin om ytringsfrihet og rettet også en brodd mot pressen.

DATTEREN til Sarah Palin, Bristol, og den tidligere kjæresten hennes, Levi Johnston. Bristol ble gravid under Palins visepresidentkampanje i 2008. (AP Photo/Charles Rex Arbogast, File)
DATTEREN til Sarah Palin, Bristol, og den tidligere kjæresten hennes, Levi Johnston. Bristol ble gravid under Palins visepresidentkampanje i 2008. (AP Photo/Charles Rex Arbogast, File) Vis mer

- Parnell har også en veldig fin familie, så la barna hans være i fred, sa Palin om sin erstatter og viste til den store mediadekningen rundt sin egen familie, da spesielt datteren Bristol som ble gravid under Palins visepresidentkampanje.

- Hva med, til ære for amerikanske soldater, at dere slutter å finne opp saker?, fortalte hun pressekorpset til stede.

Blant tilskuerne til Palins avskjedstale under en piknik i Pioneer Park ved Fairbanks i Alaska, var både tilhengere og motstandere.

«Quitting: the new American value» sto det på en plakat, på baksiden sto det: «Thanks for the laughs».

STØTTER PALIN: David Letterman vitset om Palins datter og frustrerte Sarah Palin ytterligere over medias interesse i hennes familie.  (AP Photo/Mary Altaffer)
STØTTER PALIN: David Letterman vitset om Palins datter og frustrerte Sarah Palin ytterligere over medias interesse i hennes familie. (AP Photo/Mary Altaffer) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer