Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Takk for medlemmene, Carl Ivar!

Venstre diskuterer valgnederlaget. Lars Sponheim holder sin første tale til landsstyret som avtroppende partileder.

OPPSUMMERER VALGET: Avtroppende partileder i Venstre Lars Sponheim.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
OPPSUMMERER VALGET: Avtroppende partileder i Venstre Lars Sponheim. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Valget ble en katastrofe for Venstre, som havnet under sperregrensen og fikk redusert stortingsgruppa fra ti til to medlemmer. Heller ikke partileder Lars Sponheim fikk fornyet tillit, og mistet sin plass fra Hordaland.

- Vi tapte valget
Da han entret podiet svarte landsstyret med å reise seg og klappe ham inn.

- Vi tapte valget, jeg tapte valget, åpnet Sponheim med.

Han mener Venstre gikk til valg på det mest radikale programmet i partiets historie, på grunn av miljøpolitikken.

- Lavutslippssamfunnet er en revolusjon. Og vi klarer ikke å holde velferdssamfunnet gående med dagens kommunestruktur, sier Sponheim, som ønsker tvangssammenslåing og færre kommuner.

- Ga oss giftsprøyta
Sponheim trakk seg på direkten samme kveld. Nå leder han et av sine siste landsstyremøter som partileder.

Han holder fram flere grunner til at partiet tapte valget.

Klassekampen hadde tre uker før valget en forside som slo fast at Venstre ikke ville holde Frp utenfor regjering.

- Dette vet Stoltenberg fra personlige samtaler ikke er sant. Han brukte statsministermakten til å lyve, og slik stakk de fram hånda og ga oss giftsprøyta, sier Sponheim, som ville utfordre Stoltenberg til en debatt om saken foran åpne kameraer.

- De prøvde å sende alle andre fra regjeringen, men det ville vi ikke, sier Sponheim.

Svekket økonomi
På Venstres landsstyremøte, som startet i firetiden på Royal Christiania i Oslo, starter oppvasken etter stortingsvalget. At partiet havnet under sperregrensen har påført både stortingsgruppen og partiet tap i partistøtten.

På møtet skal de stake ut veien videre, og diskutere hvem som skal sitte i Venstres nye ledelse.

Venstre har de siste åra lagt til side en stor andel av støtten for å sikre drift i dårlige tider. Dette kan komme til nytte nå.

Reduserer ansatte
Etter det Dagbladet kjenner til vil ansatte i stortingsgruppen reduseres fra 13 til fem årsverk, etter at gruppas inntekter stuper fra 10,5 til 3,5 millioner i støtte. Den direkte partistøtten, basert på antallet stemmer ved valget, synker fra 15 til 11.

FEIRET SPONHEIMS SORTI
Carl I. Hagen sammen med kona Eli Hagen på Fremskrittspartiets valgvake på Det norske Teatret i Oslo i anledning stortingsvalget 2009.
Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
FEIRET SPONHEIMS SORTI Carl I. Hagen sammen med kona Eli Hagen på Fremskrittspartiets valgvake på Det norske Teatret i Oslo i anledning stortingsvalget 2009. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Også sekretariatsleder Atle Hagtun går fra sin stilling. Trine Skei Grande fra Oslo vil ta over ledelsesansvaret.

Flere medlemmer
Valgnatta langet tidligere Frp-leder Carl I. Hagen ut mot Sponheim, og mente det beste ved valget var at Venstre-lederen ikke kom inn på Stortinget.

Straks etter valgnederlaget opplevde partiet en enorm medlemsvekst - trass de elendige resultatene.

- En som skal ha æren for mye av Venstres medlemsvekst er Carl I. Hagen. Kjære Carl Ivar, din oppførsel valgnatta har gitt mange nye medlemmer, sier Sponheim.

Lederkabal
Etter det Dagsavisen kjenner til har Trine Skei Grande allerede bestemt seg for å stille som lederkandidat. Hun vil imidlertid ikke gå ut med dette offentlig før det er klart om det er andre kandidater, med støtte i partiet, som ønsker å stille, skriver NTB.

En het kandidat til nestledervervet er Abid Q. Raja (33) som tapte kampen om en stortingsplass fra Akershus. Raja er i dag nestleder i Akershus Venstre, men skal være høyaktuell til en av de to nestlederjobbene.

- Vi må kode om det vi sier fra et akademisk språk til konkret politikk. Hva det vil si å gå fossilsamfunn til lavutslipssamfunn, sier Raja, som tror valget ble preget av for mye fokus på maktpolitikk og ikke partiets politikk.

Samme fløy
Det er lite trolig at Helge Solum Larsen (40), leder i Rogaland Venstre, stiller opp som motkandidat til Skei Grande. De to har kjent hverandre i en årrekke, og representerer den samme politiske fløyen i partiet, skriver avisa.

Et mer sannsynlig utfall er at Grande rykker opp som leder, mens Larsen blir nestleder.

Tidligere Unge Venstre-leder Lars-Henrik Michelsen (28) fra Hordaland nevnes også som en mulig nestlederkandidat.

Trist mor
Han forteller at også moren hans tok valgnederlaget tungt.

- I stedet for å snakke lenge med henne om det, ga jeg henne flere hundre støttende e-poster jeg fikk etter valgnatta. De tok henne tre uker å lese og hun er et lykkelig menneske nå, sier Sponheim.


NEDERALGET: Venstres leder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo valgkvelden. Foto: Erik Johansen / Scanpix
NEDERALGET: Venstres leder Lars Sponheim på talerstolen under Venstres valgvake på restaurant Folk i Folketaterbygningen i Oslo valgkvelden. Foto: Erik Johansen / Scanpix Vis mer
BESKYLDT FOR LØGN: 
Sponheim beskylder statsminister Jens Stoltenberg for å lyve under valgkampen om Venstres holdning til samarbeid med Frp. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BESKYLDT FOR LØGN: Sponheim beskylder statsminister Jens Stoltenberg for å lyve under valgkampen om Venstres holdning til samarbeid med Frp. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
MÅ KODE OM: 2. kandidat på akershus Venstres liste Abid Raja vil legge om språket i kommunikasjonen av partiets politikk.
Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
MÅ KODE OM: 2. kandidat på akershus Venstres liste Abid Raja vil legge om språket i kommunikasjonen av partiets politikk. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!