Takk for sist!

I går kunne endelig det norske lasteskipet «Tampa» og den verdensberømte kapteinen Arne Rinnan (61) legge til kai i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Takk for sist,» sa kanskje Rinnan da han styrte skipet forbi den berømte Sydney-operaen og la til kai i går - på sin siste tur som kaptein før pensjonisttilværelsen venter.

Forrige gang Rinnan og hans mannskap var i australske farvann, ble de selv berømte og Australia beryktet over hele verden.

26. august i fjor plukket «Tampa» opp 433 afghanske flyktninger som fløt rundt på et vrak utenfor den australske stillehavsøya Christmas Island.

Kasteballer

- Vi kunne bare gjøre det enkle: å redde folk i nød. Jeg er en alminnelig sjømann som bare gjorde det som var ventet av meg, sa Rinnan til alle som spurte. Og det gjorde pressefolk fra hele verden.

Men samtidig ble «Tampa» sentrum for verdens oppmerksomhet. For australske myndigheter ville ikke ha flyktningene. De ble værende om bord som kasteballer i et storpolitisk spill.

Og enhver kan tenke seg hvordan forholdene blir om bord i et skip som bare er utstyrt for et mannskap på 27.

- Stolt

- Jeg må berømme mannskapet mitt. Jeg er stolt av dem, sa Rinnan etter at han hadde «vunnet krigen» og flyktningene var flyttet om bord i et australsk marinefartøy.

Siden den gang har den norske kapteinen blitt overøst med lovord og priser verden rundt.

- Jeg skjønner at mange synes vi gjorde en bragd. Vi følte at vi bare gjorde det vi måtte gjøre. Det ligger i sjømannsblodet, sa Rinnan - «en alminnelig sjømann».

Dagbladet greide ikke å oppnå kontakt med Rinnan i går.

VARM VELKOMST: «Tampa» på vei forbi Sydney-operaen i går. Det norske skipet fikk en varmere velkomst denne gangen enn i august i fjor, da det var gjenstand for et storpolitisk spill.