- Takk, Jens!

Fredag troppet Ap-leder Jens Stoltenberg opp på kontoret til Bondevik med krav om fem milliarder kroner. Det var statsministeren sjeleglad for i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg fikk fem milliarder, Høyre får null i skattelette, og Kristelig Folkeparti stråler over budsjetthjelpen fra Ap. Hovedfiendene i norsk politikk i alle år, Høyre og Ap, ble ved Bondeviks hjelp enige om statsbudsjettet for 2004.

- Et budsjett som var godt i utgangspunktet, er blitt enda bedre, jubler KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun.

- He, he, at han som parlamentarisk leder i KrF sier det, må det være rom for. Det er i alle fall blitt et godt sluttresultat, smiler statsminister Bondevik.

Takknemlig

- Jeg er veldig takknemlig for at Ap strakk seg for å få til en avtale. Jens og jeg har alltid funnet ut av det med hverandre. Det har hjulpet også denne gangen, sier Bondevik.

- Det viktigste er at vi har fått en budsjettavtale som sikrer ro og stabilitet i økonomien og legger grunnlaget for et inntektspolitisk samarbeid til våren. Det er et budsjett som gir mulighet til fortsatt lav rente og økt sysselsetting, sier statsministeren, som etter et par timers søvn hjemme på Kolbotn, kom til vandrehallen i Stortinget for å snakke med pressen om budsjettet i går kveld.

Historisk Høyre- Ap

Sammen med Ap-leder Jens Stoltenberg og finansminister Per-Kristian Foss spikret han et historisk budsjettforlik i helga.

Møtet med Stoltenberg fredag formiddag løste opp i en budsjettforhandling som sto i stampe.

Lørdag formiddag satt Bondevik, Foss og Stoltenberg med rådgivere seks timer på statsministerens kontor. Ved 15-tida var forliket et faktum.

Brubyggeren Kjell Magne Bondevik realiserte et historisk prosjekt:

Å få til budsjettsamarbeid mellom erkefiendene Høyre og Ap og å få satt Fremskrittspartiet ut av spill.

Bondevik er godt fornøyd med begge deler.

Vinglete Frp

- Denne gangen var det best at vi fikk et samarbeid med Ap. Jeg synes Frp har vært veldig vinglete og uforutsigbare. Jeg regner med at Ap vil opptre ansvarlig gjennom budsjettåret. Det er veldig viktig at vi ikke bruker mer oljepenger av hensyn til kronekurs og rente, sier Bondevik.

Han er også godt fornøyd med at budsjettforhandlingene i år ble gjennomført i løpet av fire dager, uten langtrukkent spill på Stortinget.

Ap-leder Jens Stoltenberg forsvarer det usedvanlige forliket med Høyre med at Ap har fått betydelig gjennomslag for sine krav.

- Alternativet til forlik ville blitt spill og kaos på Stortinget og uro for norsk økonomi. Når budsjettet ble endret betydelig i vår retning, mener vi det er riktig å ta ansvar, sier Stoltenberg.

Slipper Frp

Bondevik roser Ap og Høyre for å ha tort å inngå budsjettforlik.

- KrF og Venstre er vant til å samarbeide begge veier i politikken, men for Høyre er det noe nytt å inngå forlik med Ap. Dette har vært den største politiske utfordringen for Høyre ved å inngå dette forliket, sier Bondevik.

Høyre må svelge at den lille skattelettelsen på 500 millioner kroner som lå i budsjettforslaget, trekkes tilbake. Finansminister og Høyres nestleder Per-Kristian Foss sier nesten rett ut at det viktigste for Høyre er å fortsette i regjering.

- Det viktigste er at vi får fortsette å styre og se resultatene av politikken. Nå ser vi at politikken virker, nå ser vi oppgang i økonomien, sier Foss. Også han er fornøyd med at regjeringen denne gangen blir reddet av Ap og ikke Frp.

- Frp har skjelt oss ut i hele høst. Den mangel på forutsigbarhet Frp står for, kan ikke landet leve med, sier Foss.

«Bare» fem milliarder

Finansministeren avviser at skillelinjene mellom høyre og venstre er visket ut med denne budsjettavtalen.

- Det er fortsatt stor avstand, det er tross alt bare flyttet på fem milliarder i et statsbudsjett på 600 milliarder kroner. Det er nok av borgerlig politikk igjen. Det viktigste nå er at vi unngår uro i økonomien, sier Foss.

«Skatt og skole»-partiet Høyres parlamentariske leder Oddvar Nilsen innrømmer at det ikke ble ei krone i skattelettelser nå.

- Vi lever godt med dette budsjettet. Vi unngår skatteskjerpelser, vi får økt satsing på skole, vi bruker ikke mer oljepenger, og vi sikrer ro i økonomien. Med Frp hadde vi blitt tvunget til å bruke mer oljepenger. Det er vi glad for å slippe. Det er et veldig viktig signal til markedet, sier Nilsen til Dagbladet.

I SENTRUM: Statsminister Kjell Magne Bondevik og Ap-leder Jens Stoltenberg framsto som kompiser i går kveld da budsjettforliket var et faktum. De to ahr forhandlet intenst fredag og lørdag for å finne en løsning. Bondevik og KrF er særlig glad for å ha ristet av seg Fremskrittspartiet.