Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Takk! Nå reiser vi til Norge

SKOPJE/TRONDHEIM (Dagbladet): - Takk Gud! Takk Norge! Takk Knut Vollebæk! Takk general Nygaard! ropte flyktningen Gani Loshi. Det norske folk kunne bivåne et gripende drama på NRK Dagsrevyen da Loshi i går lyktes å skaffe seg og sin familie plass i bussen for å reise til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av femten minutter hadde familien, Loshi, hans kone og deres tre sønner, pakket sine få eiendeler i teltet og sammen gitt seg ut på den lange reisen til Norge.

I Trondheim kunne Loshis svigerinne følge med i Dagsrevyen. Det er to år siden hun har sett svogeren.

Gani Loshi fikk hilse på utenriksminister Knut Vollebæk i flyktningleiren Brazda, halvveis mellom Skopje og grensa til Kosovo. Han forklarte Vollebæk at han inderlig ønsket å komme til Trondheim i Norge, der han har en bror. Etter lynhurtig saksbehandling på stedet, sendte Vollebæk stabssjef Bjørn Nygaard i OSSE sitt sendelag i Kosovo avsted sammen med flyktningen for å finne papirene til familien i teltet.

Gani, kona Trashe og de tre sønnene Arben, Faton og Ardit var i løpet av få minutter registrert i et skjema påskrevet en stor «N» for Norge. Gani løp tilbake til teltet mens han viftet med sitt fribrev.

Tårevåt avskjed

- Jeg ser ut som en gris. Jeg har ikke fått vasket og barbert meg, beklaget Gani.

Kona gråt litt. Yngstemann Ardit på tre år skjønte neppe hva som var på gang. Så tok de en tårevåt avskjed med naboer og venner.

- Knut Vollebæk er den beste mannen for oss og for Kosovo! En virkelig god mann! Han sa vi kunne komme, straks. Han er sjefen, sier Gani på veien.

Familien kom ut av Kosovo 2. april. Så satt de i den skrekkelige leiren ved Blace på grensa, inntil de kom til den langt bedre leiren i Brazda i forgårs.

- Hva tenker du om Norge?

- Jeg liker stedet fra det jeg har hørt. Men jeg snakker ikke språket. Livet har vært bra i Kosovo. Men vi drar bare tilbake til et fritt Kosovo, sier Gani Loshi.

For svigerinnen, Duda Loshi i Trondheim, ble det en hektisk og slitsom ettermiddag og kveld.

Først ringte Dagbladet og fortalte at svogeren Gani og familien hans hadde fått kontakt med utenriksminister Knut Vollebæk og fått plass på første fly til Norge.

I Dagsrevyen kunne Duda selv se svogeren Gani og hans fortvilte bønn om hjelp til Norges utenriksminister.

Fem netter i skogen

Duda Loshi og mannen Fadil har bodd i Norge i ni år. To av de tre barna deres er født i Norge. De har funnet seg godt til rette, men nå er det bare en ting som opptar dem: Hvordan skal det gå med resten av familien?

- Min mor og far, og min bror og hans kone, de er alle i Makedonia. De er hos en familie og får hjelp, men mor er syk, etter fem netter ute i skogen, forteller Duda Loshi.