«Takk Norge. Dere fikk oss til å føle oss respektert»

En rørt afghansk talsmann, Zahir Atari, foran Stortinget i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Flere hundre afghanere, nordmenn og iranere holdt demonstrasjoner og appeller ved Domkirkeplassen og foran Stortinget i ettermiddag og kveld. Allerede før den afghanske talsmannen og sultestreikaksjonslederen gikk opp for å snakke, startet trampeklappen.

«Dette har vært tøft for oss og alle de som hadde følelser for oss. Takk, Norge. For blomster, solidariteten, sangene, signaturene og tårene. Dere fikk oss til å føle oss respektert når vi ikke trodde at det var noen plass for oss i denne store verden hvor vi kunne puste trygt.

Det er nå den norske regjeringen og Hanssen bør følge det norske folk. Vi har kjempet for våre liv i Afghanistan, og vi har kjempet for livene i Norge. Men det er fortsatt håp for en verden uten sultestreiker, uten fengsel og uten vold. En verden med likhet for alle.

Vi har stoppet sultestreiken, men ikke kampen. Vi må belyse at verden hører til alle og ingen kan ignorere denn retten. Jeg er sikker på at dere ikke vil glemme oss og alles rett til å ha et fredelig liv her og alle steder. Regjeringen dreper oss ikke, men de prøver å sende oss til mordere, og vi fordømmer den politikken, sa Atari.

Til enda mer trampeklapp.

Vendepunkt

Atari var langt fra alene om å snakke i kveld. SVs sentralstyremedlem Ingrid Fiskaa hadde følgende på hjertet:

«Sultestreiken var et uttrykk for at noen var på vei til å gjøre en fryktelig feil. Ingen kan true seg til å få bli, men dette er mange modige mennesker som har gitt regjeringen en sjansene til å gjøre det som er rett.

AKSJONERER VIDERE: Flere hundre afghanere, nordmenn og andre demonstrerte utenfor Domkirkeplassen og Stortinget i ettermiddag. Foto: HÅKON EIKESDAL
AKSJONERER VIDERE: Flere hundre afghanere, nordmenn og andre demonstrerte utenfor Domkirkeplassen og Stortinget i ettermiddag. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Norge har lite å være stolt av i deres behandling av mennesker på flukt. At ingen skal sendes ut i strid med FNs råd, må gjelde andre folkegrupper også. Det må bli gjort en ny vurdering av sikkerhetssituasjonen i Afghanistan, inkludert Kabul. Ingen må sendes ut før de får sjansen til å få en nuy vurdering av saken sin. Jeg håper domkirkeplassen blir et vendepunkt for norsk politikk», sa SVs sentralstyremedlem.

Medskyldige

Dokumentarskaperen Erling Borgen mener Norge er medskyldige i at konflikten i Afghanistan blir mer brutal og voldelig.

«Det er fire millioner afghanske flyktninger i Pakistan og to millioner afghanere på flukt i Iran. Noen snakker om at det er over to millioner drept i Afghanistan.

Norge er med på krigen og landet er mer voldelig, krigen mer brutal og gjennom den norske støtten er Norge medskyldige. Norge bør ta vare på mennesker som har flyttet fra land vi har vært med på å bombe», sa Borgen til trampeklapp.

  • Aksjonistene hadde i kveld med seg 40 meter med underskrifter til Stortinget.
  • Afghanerne som nå har sluttet å sultestreike sier de ønsker å plante blomster utenfor Domkirkeplassen.
TRAMPEKLAPP:</B> Da afghanernes talsmann og aksjonsleder Zahir Atari holdt appell foran Stortinget i dag. Bildet er fra i går kveld, like etter at afghanerne avsluttet sultestreiken.