Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Takk, Norge!

Kashmirs pakistanske statsminister takker for hjelpen. Men i flyktningeleirene venter de ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MUSAFFARABAD, KASHMIR (Dagbladet.no) Statsminister Sardar Attique Ahmed Khan i den pakistanske delen av Kashmir ber oss hilse hjem til statsminister Jens Stoltenberg.

- Norges tidligere statsminister gjorde en fantastisk jobb, og dagens statsminister fortsatte der han sluttet. Vi setter pris på deres hjelp, sier Ahmed Khan.

Norge er det største giverlandet til de 3,5 millioner menneskene som overlevde jordskjelvet Kashmir som tok 87 000 liv for ett år siden. I morgen er det ett år siden jordskjelvet rammet Kashmir mellom Pakistan og India.

På sitt kontor forteller Khan om gjenoppbyggingen av veier, skoler og helsestasjoner etter skjelvet som målte 7,6 på Richters skala og jevnet nesten 300 000 hjem med jorden.

Ingen hjelp å få

Men i teltbyen Mir Tanoli, bare en halvtimes kjøring opp i fjellene fra statsministerens luftkondisjonerte kontor, venter flyktningene fremdeles på hjelpen.

- Hva skal vi gjøre til vinteren? Det er ikke kjøkken her, og vi har bare provisoriske telt som ikke kan varmes opp, sier Sayed Manzourusan foran plastteltet der hans familie på ti mennesker bor.

I leiren Mir Tanoli og en naboleir på den andre siden av åsryggen er nærmere 5000 mennesker stuet sammen i provisoriske telt.

TELTLEIR: Her i Mir Tanoli bor flere tusen flyktninger de internasjonale hjelpeorganisasjonene har glemt. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet
TELTLEIR: Her i Mir Tanoli bor flere tusen flyktninger de internasjonale hjelpeorganisasjonene har glemt. Foto: Frank Karlsen/Dagbladet Vis mer

I løpet av få uker er det ventet vinter og snø i området.

- Vi trenger varme telt og tepper før vinteren kommer, sier søsteren Sakina oppgitt.

116 000 husløse

Som mange andre i teltleiren har hun mistet alt i jordskjelvet. Tomten familiens hus stod på ble tatt av skjelvet. Og mens gjenoppbyggingen går fremover i de sentrale delene av Kashmir, står 116 000 mennesker fremdeles uten hus.

- Hvor går pengene? I denne leiren er det ingen hjelp å få. Jeg har bare sett en hjelpeorganisasjon her én gang. Da delte de ut ris, sier Hayet-Ul-Ila foran den provisoriske kiosken i leiren.

Han har vært i Mir Tanoli siden 16. oktober i fjor.

- Vi har ikke en gang senger eller madrasser her. De som har penger kan kjøpe seg senger, men vi har ikke råd til det, sier han oppgitt.

En måned etter skjelvet lovte det internasjonale samfunnet 6,5 milliarder dollar til Kashmir. Men pengene som ble lovet har ikke nådd alle flyktningene.

- Stopp korrupsjonen!

Stopp korrupsjonen, Tilbring vinteren med oss og Bygg våre hjem før sneen kommer, stod det på plakatene til demonstrantene i Islamabad i dag. De protesterte mot at pengene til jordskjelvofrene kanaliseres gjennom pakistanske myndigheter før de når Kashmir.

Ifølge hjelpeorganisasjonen Oxfam går det sakte med gjenoppbyggingen fordi administrative feilgrep og korrupsjon har skapt problemer.

Også lederen av Kashmirsk råd i Skandinavia, Ali Khan, mener at hjelpearbeidet er kritisk til at pengene skal kanaliseres gjennom pakistanske myndigheter før de når frem til Kashmir.

- Norske myndigheter må presse den pakistanske regjeringen til å koordinere bedre og sørge for at hjelpen kommer frem, sier Khan. I Dagbladet søndag kan du lese mer om Mir Tanoli og skolejenta Huma som går på skole i flyktningeleiren.

TAKKNEMLIG: Statsminister Sardar Attique Ahmed Khan i den pakistanske delen av Kashmir.