- Takk til båtfolket, som ble alt for oss

AUF-leder Eskil Pedersen takket dem som satte sitt eget liv i fare for å redde ungdommene på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Auf-leder Eskil Pedersen talte i dag under minnegudstjenesten i Oslo domkirke. På benkene satt blant andre kong Harald, dronning Sonja og prinsesse Märtha.

Statsminister Jens Stoltenberg og kona Ingrid Schulerud var også til stede.

I sin tale minnet Pedersen de drepte både i Regjeringskvartalet og på Utøya. Åtte personer mistet livet av bomben i Regjeringskvartalet.

- De var uerstattelige familiemedlemmer, venner og kollegaer, sa Pedersen.

- Samfunnets tannhjul Han påpekte også hvor viktige de som mistet livet var for samfunnet.

- Noen av dem var byråkrater. De som så ofte omtales som ansiktsløse, fikk et ansikt. Ansikter vi så inderlig skulle ønske vi ble kjent med på en annen måte. De var demokratiets tannhjul, og gjorde en uvurderlig innsats for landet vårt. Alle som døde i regjeringskvartalet døde så altfor tidlig, sa Pedersen.

- Vi savner dere 22. juli i fjor var også 600 Auf-ere på den tradisjonsrike sommerleiren på Utøya.

FIKK KLEM: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud gir Auf-leder Eskil Pedersen en god klem før minnemarkeringen utenfor Regjeringskvartalet i dag tidlig. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
FIKK KLEM: Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud gir Auf-leder Eskil Pedersen en god klem før minnemarkeringen utenfor Regjeringskvartalet i dag tidlig. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

- I dag er det 69 som mangler. For ett år siden var dere jo der, rett ved siden av oss. Klemte oss, lo med oss. Nå er dere borte. I dag minnes vi alt det gode dere var, alt det gode dere sto for. Dere skal vite at vi savner dere. Og at vi alltid vil huske dere, sa Pedersen.

Etterlatte får i dag besøke Øya, sammen med flere fylkesdelegasjoner med Auf-ere.

I sin tale viet Auf-lederen også mye plass til å takke.

Statsminister Stoltenberg og det politiske Norge som sto sammen fikk takk av Pedersen. Det samme gjorde kongefamilien som hele tida har vist sin medfølelse, kirken og andre trossamfunn, lokalsamfunnet rundt Utøya og nødetatene.

- Takk til båtfolket, som ble alt for oss, sa Pedersen om de som reddet mange Auf-ere bort fra øya.

- Vi må framover Pedersen var også tydelig på at vi nå, ett år etter at terroren rammet Norge, må gå videre.

HEDRET DE DØDE: Eskil Pedersen var blant de mange som æret de åtte døde fra bomben i Regjeringskvartalet for ett år siden.  
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
HEDRET DE DØDE: Eskil Pedersen var blant de mange som æret de åtte døde fra bomben i Regjeringskvartalet for ett år siden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Gjerningsmannen valgte sine dødelige våpen, og frarøvet mange deres framtid. Folket valgte andre våpen. Ordene, rettsstaten og demokratiet. Det siste året har vist oss hva som er sterkest. Vi må fortsatt ta vare på alt vi tror på, for vår egen del, men også for å hedre de som måtte bøte med sine liv.

- I dag skal vi savne og minnes. I morgen starter en ny dag. Vi må framover. Ikke uten sorg, ikke uten smerte, men vi skal klare det sammen, avsluttet Pedersen.

TAKKET DE KONGELIGE: - Gjennom tårer og klemmer har dere vist vei for hele landets medfølelse, sa Eskil Pedersen til de kongelige i sin tale i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
TAKKET DE KONGELIGE: - Gjennom tårer og klemmer har dere vist vei for hele landets medfølelse, sa Eskil Pedersen til de kongelige i sin tale i dag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer