Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takk til Mandela

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I dag har Norge den ære å ta imot president Nelson Mandela fra Sør-Afrika, den svarte kjempens siste statsbesøk før han går av etter valget i hjemlandet i juni. 80-åringen Mandela er en høflig mann, og 27 år i fengsel kunne ikke knekke verken hans verdighet eller sans for skikk og bruk, så han kommer hit for å takke sine nordiske venner for hjelp og støtte til de svartes kamp under apartheidstyret i Sør-Afrika. Han er ikke av dem som tar lett på vennskap.
  • Mandela har vært en del av verdenspolitikken i en menneskealder, merkelig nok, ettersom det bare er de siste ni åra han har vært en fri mann og hatt anledning til å delta i offentlig politikk. Men fra han fikk sin livstidsdom i 1963 ble Mandela gradvis et samlingsmerke og et politisk ikon for en verdensomspennende politisk kamp mot en av de merkeligste og minst menneskelige styreformer verden har sett, et politisk regime bygd på et skille mellom hudfarger.
  • Først svært seint i livet fikk Nelson Mandela anledning til å bruke sine politiske evner i offentlig politikk. I februar 1990 kom han ut av fengsel som en fri mann, og Den afrikanske nasjonalkongressen (ANC) ble et lovlig parti. I den overgangen som fulgte fra hvitt mindretallsstyre til demokrati viste Mandela sine evner som politisk leder og statsmann av verdensklasse. De siste fem åra har han ledet Afrikas mektigste stat gjennom en svært vanskelig forsoningsprosess.
  • Sør-Afrika i dag herjes av vold. Økonomien går nedover. Landet må gjenoppbygges samtidig som det store flertallet står foran helt nye utfordringer når det gjelder utdanning, og næringslivet må tilpasse seg en ny verdensøkonomi. Sosial urett og fattigdom skriker mot en fra mange kanter. Korrupsjonen er langt fra utryddet i statsapparatet. President Mandela kunne nok gjort mer for å rydde opp i det sørafrikanske samfunnet, som mange kritikere påpeker. Nå blir dette oppgaver for Mandelas etterfølgere.
  • Likevel har den vanskelige overgangen i Sør-Afrika gått overraskende bra. Det kunne ha gått så skrekkelig galt. Det bør verden takke Nelson Mandela for.