- Takk!

Narkomane Siv (36) og tiggeren Knut (38) har fått et ras av henvendelser etter at Dagbladets Magasinet fortalte deres kjærlighetshistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kjente og ukjente medmennesker fra hele landet har gitt paret hyggelige hilsener, brev, gaver og tegninger.

Årets navn

På lik linje med storheter som Eva Joly og Petter Solberg ble morfinavhengige Knut nominert til årets navn i Dagbladet. Grunnen var hans innsats for å gjøre Siv til hovedperson i sitt eget drømmebryllup.

Selv hadde heroinavhengige Siv pantet flasker og spart unna penger til diadem og designkjole, for å kunne gå arm i arm med Knut ned kirkegulvet i Domkirken i Oslo, til tonene av samme bruremarsj som den Mette-Marit og kronprins Haakon hadde.

- Vi vil gjerne takke alle som gjorde bryllupet mulig. Alle som har sluppet en slant i koppen, og gitt oss rabatter på ting vi trengte.

Takk til kontordamen i Domkirken som tok imot oss med åpenhet og varme, som en ekte kristen person. Gatepresten, forloverne fra 7-Eleven, frisøren, gullsmeden og vennen Børre som fulgte Siv opp kirkegulvet. Og tusen takk til alle som har vært hyggelige mot oss etterpå, sier Siv og Knut.

Ventetid

Nylig feiret paret fem måneders bryllupsdag, med hjemmelaget kake og kaffe på det lille hospitsrommet de endelig ble tildelt, fire dager etter bryllupet i oktober. Håpet var å få plass på avrusning i januar. Men uke etter uke har passert uten at noe har skjedd. Nå har de fått løfte om avrusning ved Akuttinstitusjonen ved Ullevål universitetssykehus fra slutten av april.

- Ventetida er slitsom, sier Siv, som synes påskehøytida er ekstra tung å komme seg gjennom. - Den representerer familie og samhold, gode venner og gode middager. Ting vi ikke har lenger, sier hun.

Både Knut og Siv har tre barn hver, men begge har mistet samværsretten. Nå både gleder og gruer de seg til muligheten til å starte et bedre liv - sammen.

Nerver

Siv har vært igjennom avrusning før, og er forberedt på den knallharde prøvelsen, og ikke minst tida etterpå. Vil de greie det, eller ikke? Siv og Knut, som vanligvis er kjærlige og omsorgsfulle overfor hverandre, merker at de plutselig kan begynne å krangle.

- Det er nesten som å skulle opp til eksamen. Nervene flyr opp og ned i kroppen, forklarer Knut.

- Dessuten sliter vi mye med sosialkontoret. Jeg ble fratatt trygden fordi jeg nå er samboer, forteller Siv, som sier at det tærer på kreftene å måtte slåss med kommunale instanser.

Hver dag gir hun kroppen mellom fire og fem skudd heroin. Snart er det 18 år siden hun ble stoffavhengig etter en bilulykke. Innimellom har hun i flere år vært rusfri. Knut, som var møbelsnekker og skogsarbeider, begynte å misbruke morfin etter at han ble arbeidsufør i 1986.

Karl Johan

Mens Knut tigger på Karl Johan, er Siv for det meste hjemme på hospitset. Hun holder orden på det lille rommet og vasker klær. De to snakker mye om hvor de skal bo etter avrusning og rehabilitering. Å få huslån i banken kan de to uføretrygdede narkomane bare glemme. Men før de kan planlegge framtida, må de komme seg helskinnet igjennom nåtida. Ikke minst er planen etter å ha fått et stabilt rusfritt liv, å kunne hjelpe andre i samme situasjon.

- Det er aldri for seint å snu, sier Siv.

Og akkurat det håper Knut også.

LYKKELIGE SAMMEN: Narkomane Knut og Siv takker kjente og ukjente for oppmerksomheten etter bryllupet. Nå, snart seks måneder seinere, er de endelig blitt tildelt plass på avrusning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer