Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Takker de døde demonstrantene for morens løslatelse

Men Julia Timisjenkos datter tør ikke juble helt ennå.

FORSIKTIG OPTIMIST:  Mye gjenstår før hun løslates, men før eller senere skjer det, sier Julia Timisjenkos datter Jevgenia Timisjenko. Foto: Ole Morten Melgård
FORSIKTIG OPTIMIST: Mye gjenstår før hun løslates, men før eller senere skjer det, sier Julia Timisjenkos datter Jevgenia Timisjenko. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Datteren til Julia Timisjenko er glad for at det ukrainske parlamentet i dag har vedtatt en lov som åpner for at morens løslatelse.
Likevel jubler hun ikke før moren faktisk er fri.

- Det er et første skritt på veiene at parlamentet har signert denne loven. Det skjer fordi Janukovitsjs makt er svekket i parlamentet. Likevel er det fortsatt mye som gjenstår. Janukovisj har ikke skrevet under. Retten må også behandle saken og vedta løslatelse.  Men vi har håp om at hun skal bli løslatt, sier Jevgenia Timisjenko på telefon til Dagbladet.

- Så du er ikke helt sikker på at hun blir løslatt?

- Hun vil bli løslatt før eller senere, kanskje før den internasjonale kvinnedagen 8. mars? Men dette er en pågående kamp. Det er viktig med fortsatt press fra Europa for å få henne ut, sier hun.

Takker de falne Med hjelp fra den tyske og franske utenriksministeren undertegnet president Viktor Janukovisj og opposisjonen i dag en avtale som blant annet gir nasjonalforsamlingen får mer makt og president Janukovitsj mindre. Straks dette var et faktum, gjorde parlamentet en rekke vedtak, ett av dem lovendringen som gjør at forholdene Julia Timisjenko er dømt for ikke lenger er straffbare.

- Vi er takknemlig for hjelpen fra Europa var avgjørende for at Janukovisj og opposisjonen undertegnet avtalen i dag. Vi er veldig takknemlig for alle heltene i Ukraina som har kjempet og død for dette. Dette er deres seier, sier Jevgenia Timisjenko til Dagbladet.

I morens fravær har hun blitt en ledende opposisjonell skikkelse i Ukraina.

Ikke snakket med moren Foreløpig har hun ikke fått snakke med moren, som er innlagt på et sykehus på grunn av ryggproblemer, men er godt bevoktet av politiet.

JUBLER OVER LOVENDRING:  Nasjonalforsamlingen i Ukraina jubler over lovendringen som kan bane veien for at den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko løslates. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV
JUBLER OVER LOVENDRING: Nasjonalforsamlingen i Ukraina jubler over lovendringen som kan bane veien for at den fengslede opposisjonslederen Julia Timosjenko løslates. Foto: AFP PHOTO / GENYA SAVILOV Vis mer

- Hun har ikke telefon og jeg får ikke snakke med henne og hørt hennes reaksjon før mandag. Men hun er knust over drapene som har vært og fortsetter å støtte det ukrainske folkets kamp.

- Tror du moren din vil stille som presidentkandidat igjen?

- Vel, først må jeg få henne ut. Det er det første, og så for alt det andre komme seinere.

FENGSLET:  Julia Timisjenko har vært fengslet i to og et halvt år: Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov
FENGSLET: Julia Timisjenko har vært fengslet i to og et halvt år: Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov Vis mer
Hele Norges coronakart