GJENSIDIGE LØFTER: Afghanistans President, Hamid Karzai, kom på offisielt besøk til Norge. Han fikk løfter om fortsatt hjelp fra stastminister Jens Stoltenberg, mot å love videre demokratisering, vekt på menneskerettigheter og kamp mot korrupsjon. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
GJENSIDIGE LØFTER: Afghanistans President, Hamid Karzai, kom på offisielt besøk til Norge. Han fikk løfter om fortsatt hjelp fra stastminister Jens Stoltenberg, mot å love videre demokratisering, vekt på menneskerettigheter og kamp mot korrupsjon. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Takker for uegennyttig hjelp fra Norge

President Hamid Karzai takket Norge for uegennyttig hjelp til Afghanistan, og hans svar på alle kritiske spørsmål viste at han godt visste hvor han var på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg tok imot president Hamid Karzai i regjeringas gjestebolig i Oslo i går, hvor de etter en arbeidslunsj undertegnet en langsiktig samarbeidsavtale mellom Norge og Afghanistan. Norge forplikter seg til å fortsette bistanden på 750 millioner kroner årlig fram til 2017. Afghanistan forplikter seg til å styrke demokratiet og menneskerettighetene, utvikle et godt styresett og bekjempe korrupsjonen i samfunnet.

- Norge har vært helt i fronten for å hjelpe oss de siste ti åra. Dere har uegennyttig hjulpet oss til utvikling. Norges bidrag har vært sterkt følt. Vi er glade og beæret over å i dag ha undertegnet en langsiktig avtale som sikrer fortsatt norsk hjelp til Afghanistan, uttalte Karzai, side om side med Stoltenberg.

Seinere la han til:

- Det er så mange ting vi kan lære av Norge. Afghanistan er mer enn lykkelig — entusiastisk — for hjelpen fra Norge, sa presidenten.

Sikkerhet
Han fikk også spørsmål om hvordan han stiller seg til afghanske tolker som har arbeidet for de norske styrkene i Afghanistan, og som ber om beskyttelse i Norge fordi de føler seg truet i hjemlandet.

- Etter å ha besøkt Norge to ganger undrer jeg meg ikke over at noen vil hit. Det er et veldig velstyrt land. For tolkene er det ingen fare i Afghanistan. Men hvis Norge vil åpne for å la noen unge komme hit og lære noe, så er vi åpne begge veier, svarte Karzai.

Går av
Karzai fikk spørsmål om han vil trekke seg tilbake etter presidentvalget til neste år, og han svarte helt klart:

- Spørsmålet om jeg skal fortsette som president, er ikke på tale. Grunnloven tillater det ikke. Det vil bli en ny president. Dét er avgjort! Som avgående president i Afghanistan vil det være et stort øyeblikk. Det blir første gang det blir valgt en andre president, sa Karzai.

Korrupsjon
Korrupsjonen, som har vært et vikt6ig ankepunkt mot hans styre fra vestlige land, hadde også den afghanske stats- og regjeringssjefen et svar med positive overtoner til.

- Afghanistan har gjort store framsteg, men de har ikke blitt lagt så godt merke til. Afghanistan går framover og det vil snart bli lagt merke til. Andre land har hjulpet oss, men bidratt til korrupsjon. Norge har hjulpet oss uten å bidra til korrupsjon.  Naturligvis, Afghanistan er helt ansvarlig for penger som går gjennom vår regjering. Men det som går gjennom utenlandske frivillige organisasjoner kan vi ikke være ansvarlige for, svarte Hamid Karzai.

En mester
President Karzai besøkte også Stortinget og var på audiens hos kong Harald under det korte besøket i Norge, som varte mindre enn et døgn. I Stortinget er man, som blant politiske analytikere og forskere, både usikre og uenige innbyrdes om hvordan man skal se på Karzai og hans styre i Afghanistan. Karzai var Vestens yndling da han tok over etter Talibans fall, men etterhvert har han for mange blitt til et bilde på alt det umulige ved Afghanistan. Enten er han en mester i å håndtere flokene i et innfløkt samfunn, og alle andre ledere ville ha vært verre, ellers er han en del av et land som fremmede makter ikke klarer å håndtere. Uansett er Hamid Karzai en mester i å snakke sine venner etter munnen.