Takker havets helter

TROMSØ (Dagbladet): Kai Espen Hersdal klamret seg fast til den synkende fiskebåten. Men 18-åringen ble berget fra den sikre død. - I dag er jeg i live takket være heltene på redningsskøyta «Skuld», sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mistet tre nære venner på havet, mens han sjøl og to andre så vidt berget livet etter et dramatisk forlis i forrykende uvær. - Uten Redningsselskapets innsats hadde jeg trolig fått havet som grav. Hvordan kan regjeringen finne på å svekke beredskapen langs kysten? Det er så forferdelig kynisk, sier den unge fiskeren fra Tysvær i Rogaland.

260 mil kyst

I sitt forslag til statsbudsjett foreslår Ap-regjeringen å kutte støtten til Redningsselskapet med ni millioner kroner. Folket langs norskekysten skjønner ikke logikken.

- Norge har ei kystlinje på 2600 kilometer. Det virker ikke rettferdig at det som bokstavelig talt er livsviktig for fiskere og sjøfolk, skal bli salderingspost, sier Hersdal.

Sjøl vil han aldri glemme 16. januar 1999. Ringnotsnurperen «Borgøygutt» var på vei mot Bodø etter sildefiske i Vestfjorden. På havet raste uværet, Hersdal lå og sov da båten fikk slagside og sank i fjorden utenfor Bodø.

I opprørt hav, stummende mørke og ti minusgrader klamret Hersdal og to andre seg fast til baugen. Kai Espen tviholdt på sin nedkjølte og bevisstløse kamerat.

- Vi kastet oss i sjøen rett før skuta gikk til bunns, redningsskuta fra Bodø kom fram akkurat i tide, sier Hersdal.

Inntektssvikt

Redningsselskapet har i dag 36 skøyter i drift, alle med spesialutdannet mannskap. De to siste åra har selskapet mistet 15 millioner kroner i statsstøtte. Det svir, og nå vil seks skuter bli sendt i opplag, ifølge president Magnus Stangeland.

Han sier:

- Stortinget svikter mange mennesker dersom de ikke vil betale for å sikre Norges kyst. Å kutte arbeid for å sikre liv og verdier møtes med forundring og vantro ute blant folk som lever av og ved havet.

TAKKER HAVETS HELTER: Fiskeren Kai Espen Hersdal (18) er rystet over muligheten for at seks redningsskøyter blir tatt ut av drift.